werkdag

Plan je dag

9 tips voor een productieve thuiswerkdag

Sta op

1. Sta op tijd op

Start je werkdag zoals je zou doen als je naar kantoor gaat. Routine is ook enorm belangrijk voor je productiviteit en energieniveau, dus probeer altijd rond dezelfde tijd uit bed te stappen.

ontbijt

2. Vergeet je ontbijt niet

Een goed ontbijt geeft je de noodzakelijke energie om geconcentreerd en goed te werken. Dit klinkt logisch, maar veel mensen hebben de neiging dit over te slaan wanneer ze thuiswerken. Neem dus even de tijd voor een goed ontbijt. Die laptop kan ook wel een half uurtje later aan.

Routine

3. Ontwikkel routine

Het kan onbelangrijk lijken, maar hoe de samenstelling van je dag eruit ziet en met welke taken je de dag begint, heeft een grote invloed op je productiviteit. Begin met kleine routines om de rest van de dag op schema te blijven.

Prioriteiten

4. De belangrijkste taken eerst

Gebruik je eerste werkuren om de belangrijkste to do’s af te vinken: schrijven, creatief denken, vormgeven of problemen oplossen. Je concentratie zakt gedurende de dag weg en daarom is het slim om de minder belangrijke taken, of de taken die je op de automatische piloot kunt doen, later op de dag te plannen.

Blokken

5. Werk in kortere en langere blokken

Een hele dag blijven doorwerken zal de kwaliteit van je werk niet ten goede komen. Het is ook goed om even afstand te nemen. Plan je dag dus in blokken van maximaal 2 uur waarna je een iets langere pauze inplant, van minimaal een kwartier. Probeer daarnaast elk uur even een minuutje of vijf op te staan, je uit te strekken, iets te gaan halen op een andere verdieping of een lekkere kop thee te zetten. Hier krijg je nieuwe energie van wat je concentratie nadien alleen maar ten goed kan komen.

Beweging

6. Beweeg tijdens je pauzes

Tijdens je langere pauzes kan je natuurlijk de social media accounts eens checken of online nieuws lezen. Maar probeer bij voorkeur te bewegen: enkele huishoudelijke taken doen, even praten met je huisgenoten, een kort wandelingetje maken of eens door de tuin lopen.

Sport

7. Plan sporten

Voor wie thuis werkt, staan de uren niet vast en is het dus ook gemakkelijk om je dag net even anders in te delen dan normaal. Na een werkdag op kantoor schiet sporten er vaak op over. Terwijl dit juist zorgt voor een heldere geest en energie. Kies daarom een vast tijdstip op de dag voor je sportsessie (of in de week) en houd je aan dat moment.

Lunch

8. Zorg voor de lunch

Zorg dat je koelkast gevuld is zodat je gezond kan lunchen. Denk hier dus vooraf over na wanneer je inkopen gaat doen.

Tijd

9. Stop op tijd

Het gevaar van thuiswerken is dat je te lang doorwerkt. Plan daarom vooraf wanneer je gaat stoppen en hou je daar ook aan.