Bekers

Zo zit de vork aan de steel - Borden en bekers

Er zijn gigantisch veel opties wanneer het aankomt op single-use borden en cups. Een goede leidraad bij de zoektocht naar de ideale match kan de keuzestress al beduidend verlichten.

Een vervanger voor de mok met de lama of het bord met bloemenmotief is ondenkbaar, maar toch zijn er neutrale varianten die ook een lach op je gezicht kunnen toveren. Dit door de ecologische meerwaarde die ze met zich meedragen. Want laten we eerlijk zijn: een bord dat gemaakt is uit onuitputbare plantaardige vezels is toch iets dat we enkel kunnen toejuichen? Daarom presenteren we met veel trots de vijf stappen gids die jou door het woud van borden en cups kan begeleiden om een gepersonaliseerde keuze te kunnen maken.

 Stap 1: Plastic of karton?

De meest gebruikte materialen om borden of cups te produceren zijn papier of plastic. Binnen deze twee categorieën is er ook nog een grote verscheidenheid te vinden: zijn de producten gemaakt uit gerecyclede materialen, is het composteerbaar, zijn de grondstoffen ontgonnen uit duurzame bronnen? Allemaal termen die belangrijk zijn in het kiezen van de juiste oplossing voor jouw bedrijf.

Het is belangrijk om de verschillen in karton en plastic goed uit te leggen. Gevoelsmatig krijgt karton vaker de voorkeur, maar er zijn ook voordelen aan plastic producten die vaak niet besproken worden.

Plastic is in verhouding tot karton een licht materiaal dat gunstiger is bij het transport van goederen, wat ervoor zorgt dat de kosten voor fossiele brandstoffen sterk gedrukt kunnen worden. Het verhoogt de houdbaarheid van producten significant en ook het vervaardigen van plastic vraagt minder energie en water dan karton.

Plastic lijkt hierdoor een succesverhaal, maar waar komt dan het negatieve beeld vandaan? Om plastic te kunnen maken heb je ook fossiele brandstoffen nodig, 12% van alle fossiele brandstoffen ter wereld gaat naar de productie ervan en men verwacht dat dit cijfer gaat stijgen tegen 2050. Ook het recycleren en hergebruiken van plastic blijft een moeilijk verhaal. Maar 40 procent van al het plastic wordt gerecycleerd ten opzichte van 86 procent van al het karton. Vervuild plastic kan niet gerecycled worden en ook het sorteren en vervaardigen tot nieuwe pellets is nog steeds een arbeidsintensief en vervuilend proces.

Karton krijgt daarom steeds vaker de voorkeur omwille van zijn recycleerbaarheid en groen imago, maar is dit wel degelijk zo?

Wat velen niet weten is dat karton veel meer water en energie vergt om te produceren en ook meer broeikasgassen belichaamt dan plastic. Zoals hierboven vermeld, is karton zwaarder waardoor het tijdens transport grotere hoeveelheden fossiele brandstoffen gebruikt dan plastic.

Het grote verschil met plastic zit hem in de afkomst van de grondstoffen en de recycleerbaarheid van karton. De karton en papierindustrie gebruikt veel gerecycleerde materialen, benut groene energiebronnen en hergebruikt hun afvalstoffen waardoor de ecologische voetafdruk gedrukt wordt. Om een idee te geven, de globale ecologische voetafdruk van de papierindustrie wordt geschat op 1 procent doordat ze groene energiebronnen en eigen afval als nieuwe energiebron hergebruiken.

De sleutel tot dit vraagstuk ligt bij het recyclen: beide materialen kunnen prima gebruikt worden zolang je het afval goed sorteert.

 

Hulp bij keuze

Stap 2: Wat is het gedrag van je werknemers?

 

Misschien is het nuttig om te evalueren hoeveel cups of borden er door je bedrijf worden gebruikt. Zijn mensen eerder geneigd om hun plastic versie vaker te hergebruiken en de kartonnen bekertjes sneller weg te gooien, of is het omgekeerd? Aandacht schenken aan wat je werknemers aangenaam vinden kan hier een goede leidraad zijn. Misschien zijn mensen geïnteresseerd in het kiezen van hun eigen alternatief? Hier zijn uiteraard meerdere oplossingen mogelijk. 

recyclebaar

Stap 3: recyclebaar of composteerbaar?

Deze twee termen worden vaker door elkaar gehaald maar zijn desalniettemin heel verschillend. Daarom leek het ons een fijn idee om het verschil tussen beide even aan te kaarten.

Laten we starten bij composteerbaar. Het woordje compost is al een grote hint naar de herbruikbaarheid van het product, je kan het namelijk gewoon bij je groen afval gooien. Hierbij is de nadruk op het sorteren van je afval belangrijk, omdat als je een composteerbaar bord bij het gewone restafval gooit, ze ook niet kan afbreken tot een nieuwe grondstof. Hebben jullie een groene bak op het werk? Dan is de composteerbare variant misschien wel iets voor jou!

Recyclen hergebruikt het oude product als basis voor een nieuw product. Het leuke aan gerecyclede materialen is dat ze vaak minder energie nodig hebben om te maken dan gloednieuwe grondstoffen en zo een groenere impact hebben op het milieu.

bos

Stap 4: Gecertificeerd of niet?

Vaak zie je een label op een product staan is het niet meteen duidelijk waar het voor staat. Wij hebben alvast twee labels uitgekozen waar we bij Lyreco op vertrouwen om de kwaliteit van de producten te garanderen.

Allereerst heb je het Ecolabel.  Zij vereisen dat op de verpakking van elk product staat wat het aandeel van de gerecycleerde vezel geweest is. “Als de fabrikant nieuwe vezels gebruikt, moet daarvan minstens 70 procent afkomstig zijn uit duurzaam beheerd bos (aangetoond met keurmerk FSC, PEFC of vergelijkbaar) en/of uit gerecyclede bron.” Schadelijke stoffen zijn niet toegestaan of enkel in minieme mate als het echt niet anders kan. Ecolabel houdt ook rekening met energiebesparing, afval en uitstoot.

Daarnaast heb je het gekende FSC label. Zij garanderen een verantwoorde herkomst uit duurzaam beheerde bossen en/of gerecycleerde materialen. Ze maken ook een groot punt van de traceerbaarheid van elke vezel. Dit wil zeggen dat de verwerving en productie volledig transparant moet zijn.

“Het FSC label is het enige label in zijn soort dat ondersteund wordt door milieuorganisaties zoals WWF en Greenpeace, alsook door sociale en economische actoren.” Ze zijn zowel in België als wereldwijd het grootste.

borden en bekers

Stap 5: Geniet van jouw keuze!

Nu je alle voordelen en nadelen zorgvuldig naast elkaar hebt kunnen afwegen, hopen we dat je nu een goede keuze kan maken dat past binnen de waarden van jouw bedrijf. Er zijn buiten plastic en karton nog andere alternatieven, palmblad of suikerriet bijvoorbeeld. Bagasse, een andere naam voor de suikerriet vezel, is hetgeen dat overblijft na de productie van rietsuiker en is supersterk, warmte en koudebestendig (ideaal voor in de magnetron of in de diepvries te plaatsen) en volledig composteerbaar! Hoera!

Een leuke tas of bord zijn essentieel voor de kleine pauzemomentjes van vele werknemers, en een product dat daarbij aansluit kan de tevredenheid binnen jouw bedrijf alleen maar bevorderen.