Keukenrol

Zo zit de vork aan de steel - Keukenrol en servetten

Keukenrol en servetten

Keukenrol is een vaste waarde in de meeste bedrijven en ook in de huidige tijdsgeest blijkt het zijn nut bewezen te hebben. De Amerikaanse uitvinding heeft al snel meerdere harten veroverd en is uit onze huidige cultuur niet meer weg te denken. De voorkeur voor keukenrol en wegwerpdoekjes stijgt aanzienlijk, er wordt dit jaar namelijk een groei van vier procent op de globale markt verwacht.

Ook hier zijn er belangrijke vragen te stellen als het gaat over de ecologische impact van wegwerpdoekjes. Zoals besproken bij cups en borden, verbruikt de papierindustrie een significante hoeveelheid water en energie en houdt papier methaan vast, één van de gassen dat het broeikaseffect veroorzaakt. Hoe milieuvriendelijk is keukenrol dan eigenlijk?

Laten we beginnen met het goede nieuws: de papierindustrie is, hoewel ze significant meer water en energie verbruikt dan de plasticindustrie, één van de zuinigste industrieën ter wereld. 85% van alle materialen zijn gerecycleerd en ze gebruiken vaak hun eigen afval tijdens de productie van nieuw papier. Ook is de papierindustrie bekend met hernieuwbare bronnen, waardoor het maar 1 procent van de ecologische voetafdruk ter wereld voor zijn rekening neemt.

 

Hoewel deze factoren allemaal heel erg in het voordeel van keukenrol spelen, zijn er ook enkele kanttekeningen te maken. Om bijvoorbeeld één ton keukenrol te produceren, heb je 17 bomen en 75708.236 liter water nodig. Jaarlijks gebruikt één werknemer ongeveer 2400 tot 3000 vellen keukenrol, als we dit uitrekenen voor Lyreco Benelux, dan komen we aan 2,250,000 vellen keukenrol voor enkel ons bedrijf alleen. Dat komt neer op 425 bomen.

Gelukkig wordt niet alles uit nieuwe grondstoffen vervaardigd. Zoals hierboven aangegeven zijn veel papierwaren gemaakt van andere gerecycleerde materialen waardoor er zo’n 90.000 liter water bespaard wordt. Dit maakt het gebruik van papieren producten een pak milieuvriendelijker.  Strenge reguleringen zoals het FSC-label zorgen er ook voor dat verantwoord bosbeheer de norm wordt en elke stap van de productie transparant is. Dit geeft de papierindustrie zijn groen karakter. Hoewel de meesten graag opteren voor een herbruikbare handdoek, is een keukenrol momenteel de veiligste optie. Bij Lyreco bieden we graag FCS of Ecolabel gecertificeerde producten aan zodat we jouw missie op een milieuvriendelijke en veilige manier kunnen ondersteunen.