Rietjes

Zo zit de vork aan de steel - (Plastic) rietjes

Het ABC van (plastic) rietjes

De afgelopen jaren zijn er veel stappen ondernomen door onze overheden en de Europese unie om milieuvriendelijkere beslissingen te nemen. Verscheidene verdragen zoals het Europese ‘plastic pact’ zijn getekend om onze plastic productie drastisch te verminderen en meer in te zetten op hernieuwbare bronnen.

Maar wat is nu degelijk het probleem met plastic? Wat betekent de term Microplastic en hoe heeft dat een invloed op ons? Welke alternatieven zijn er op de markt aanwezig? Soms is een verklaring net zo simpel als ABC, toch?

vorken

Al het plastic dat ooit gemaakt is, bestaat nog steeds.

Plastic is niet afbreekbaar wat ervoor zorgt dat al het plastic dat ooit gemaakt is op één of andere manier nog steeds op deze aardbol aanwezig is. Het doorzichtige verpakkingsmateriaal wordt ook door fossiele brandstoffen gemaakt, wat ervoor zorgt dat de plasticindustrie een veel grotere ecologische voetafdruk heeft dan bijvoorbeeld de papierindustrie. De levensduur van plastic is zeer hoog, maar de gebruiksduur enorm laag.

Men schat bijvoorbeeld dat de levensduur van een plastic zakje maar 15 minuten bedraagt, versus de 1000 jaar dat dit zakje op onze planeet aanwezig za zijn. Je zou denken dat het recyclen van plastic makkelijk zou zijn, toch is dit helaas niet het geval. Maar een goede 40 procent van al het afval wordt verwerkt tot nieuwe producten, de overige 60 wordt naar een stortplaats gebracht of verbrand. De vraag is dan wat we met al dat plastic moeten doen, maar een helder antwoord blijft nog steeds zoek.

Plastic in de zee

Bijna het volledige zeeoppervlak is besmeurd met plastic afval

Zo’n 88 procent van onze zee is besmeurd met plastic. 1/3 van alle vis dat gevangen wordt voor menselijke consumptie heeft plastic in zijn maag, en 1 miljoen zeevogels sterven elk jaar door plastic vervuiling. Dit zijn best hallucinante cijfers, maar wat is hier nu eigenlijk de oorzaak van?

Microplastics. Het zijn deeltjes plastic die door erosie zijn afgebroken tot kleinere deeltjes die niet met het blote oog zichtbaar zijn. Je hebt zelfs nanoplastics, partikels die zelfs met de modernste microscopen nauwelijks zichtbaar zijn. Microplastics bevinden zich op veel meer plekken dan we zelf zouden vermoeden, ze zijn namelijk zo ver in onze zeeën doorgedrongen dat er kleine plastic deeltjes zijn gevonden tot wel drie kilometer in onze diepzeeën. Elke dag komen er 8 miljoen plastic stukjes in de zee bij, gaande van single-use plastic producten tot autobanden en kledij. Aan dit tempo zit er tegen 2050 meer plastic dan vis in de zee.

De alomtegenwoordigheid van plastic heeft de biodiversiteit sterk beïnvloed. Verschillende overheden hebben daarom maatregelen getroffen om de plastic soep tegen te gaan. Tegen 2021 worden single use producten verboden in de Europese Unie en tegen 2025 heeft Europa het ‘plastic pact’ gecreëerd om 20 procent minder plastic te gaan produceren en meer in te zetten op recycleren. De lidstaten moeten tegen 2029 90% van alle plastic flessen inzamelen en verder moeten plastic flessen in 2025 uit ten minste 25% gerecycled plastic bestaan, oplopend tot 30% in 2030. Hoera voor Europa!

Circulaire economie blijft the way to go

De boodschap blijft: recyclen, recyclen en nog eens recyclen. Je afval sorteren is alleszins een mooie eerste stap in het creëren van een gezondere wereld voor iedereen. Het pact van 2021 zorgt ervoor dat de plastic rietjes die we allen zo gewend zijn niet meer in het winkelmandje kunnen verschijnen. Er zijn gelukkig wel veel alternatieven die beter zijn voor mens en milieu, denk aan papieren rietjes of de mooie metalen versies die je in alle vormen en maten kan verkrijgen. Ook bamboe exemplaren zijn een opkomende favoriet, aan keuze is er geen gebrek. Bij Lyreco werken we al met papieren exemplaren.