Co2 neutraal papier

CO2-neutraal papier

Lyreco Standard FSC papier is nu CO2-neutraal

Lyreco standaard FSC papier, nu CO2-Neutraal

Om onze klanten de meest duurzame oplossingen aan te kunnen bieden, zonder de kostprijs te verhogen, namen we zowel de productie- als de transportketen onder de loep. Je krijgt dus vanaf nu meer groen voor je geld.

 

Vergroen jouw organisatie

Duurzaam ondernemen is zeer belangrijk voor ons en onze klanten. Bij Lyreco nemen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid dan ook niet vanzelfsprekend. We houden het niet bij holle woorden maar nemen concrete stappen om een verantwoorde partner te zijn voor iedere organisatie die duurzaamheid hoog in het vaandel draagt.

De doelstelling is duidelijk: jullie, onze klanten, volledig duurzame en waar mogelijk circulaire werkplekoplossingen bieden. We zijn dan ook trots nu een CO2-neutrale papier oplossing te kunnen aanbieden waarbij we veel verder gaan dan het louter compenseren van de CO2-uitstoot

hands holding a plant
Luk Gonnissen (1)

Natuurlijk kan het papier zelf ook altijd nog verbeteren, maar na veertig jaar innovatie zijn hier de grootste stappen inmiddels wel gezet. Het CO2-neutraal aanleveren van het papier is dan een logische volgende stap, waar nog veel winst is te behalen.

Luk Gonnissen

Product Manager

Bomen

CO2-neutraal – wat wil dit zeggen?

1,01

kg CO2-uitstoot

Dit voor het gele productieproces van een pak Standaard FSC CO2-neutraal papier.

4,99

kg CO2-uitstoot

Het marktgemiddelde, zoals je ziet ligt dit bijna vijf keer zo hoog.

Een radicaal besluit: we verhuisden onze productie.

Twee van de belangrijkste factoren die de hoeveelheid geproduceerde CO2 beïnvloeden zijn: het transport en de energie die nodig is om het papier te produceren. Beiden werden sterk gereduceerd door de verhuis van onze productie.

Geen simpele uitdaging, maar een die zo veel meerwaarde biedt. Want:

  • Deze nieuwe mill ligt veel dichter bij de bossen waar de grondstoffen vandaan komen. Slechts op 140 km afstand, dat bespaart in transport.
  • Bovendien ligt het ook nog eens dichter bij onze eigen opslagruimte en distributiecentra. Dat is wederom CO2 uitgespaard in transport.
  • Deze nieuwe mill produceert haar energie voor 95,6% on site, waarvan 89,3% energie van biomassa afkomstig is. Daardoor is de opgewekte hoeveelheid CO2 nog geen 5% van dat van klassieke papierfabrieken die op energie uit steenkool werken.

Bewust gekozen compensatieprojecten

Na het optimaliseren van alle afzonderlijke elementen in het productieproces van ons papier, keken we vervolgens naar het compenseren van de resterende geproduceerde CO2. Hiervoor hebben we, in overleg met de verschillende stakeholders, gekozen voor het ontwikkelingsproject om Turkije te voorzien van windenergie (met partner Greenergie). Dit financieringsproject voorkomt onder andere de jaarlijkse uitstoot van 85.000 ton CO2 als gevolg van de energiebevoorrading van west Turkije.

Ook zijn er momenteel onderhandelingen lopende om in de toekomst energieopwekking aan de hand van biogas te stimuleren in Nederland en zo 100.000 ton CO2 opwekking per jaar te voorkomen. “Bij zo’n sterk lokaal product is het natuurlijk mooi om dit aspect lokaal te kunnen regelen” aldus Sam Bosmans.

Windmolens
certificaten

Certificering en erkenning

FSC
Stewardship
EU
Ecoflower
NEN-EN
12281
ISO
9001:2000 – Quality Systems
ISO
18001 – OSHAS – Health & Safety
ISO
14001 – Environmental
Quality
& Environmental Policy
ECF
bleached pulp
Paper
profile
Sam Bosmans

Wij kunnen alle cijfers onderbouwen met certificaten, en dat voor iedere stap van de keten. Daarnaast vinden er voortdurend onafhankelijke audits plaats waarbij deze certificaten gecontroleerd worden. Hierin is erg veel werk gestoken, maar het zorgt er wel voor dat we zeker zijn van onze zaak. Bij ons betekent CO2-neutraal echt iets: de klanten kunnen dit nakijken. We verwachten ook dat dit daadwerkelijk zal gebeuren.

Sam Bosmans

Marketing Director

Papier CO2 neutraal

Maak nu de overstap naar CO2-neutraal papier

Benieuwd naar het Lyreco Standard FSC CO2-neutraal papier? Je kan het gemakkelijk aankopen via onze webshop. Zo zet ook jij de volgende stap naar een groenere onderneming!