Sustainability laptop

5 praktische tools op de weg naar duurzaam ondernemen

Hoe MVO vertalen naar jouw bedrijf of organisatie?  

We hoeven je beslist niet meer te overtuigen van het belang van duurzaam ondernemen. Maar voor vele bedrijven en organisaties is het een hele uitdaging om duurzaam ondernemen in de praktijk te vertalen.

Geen nood. Er zijn tal van praktische tools en organisaties die je op weg zetten naar een geïntegreerd MVO-beleid. We hebben er een aantal voor jou geselecteerd. Aan jou de keuze welke tool of samenwerkingsverband het best aansluit bij jouw doelstellingen, bedrijfsstructuur en -cultuur.

Doe de scan en ontdek hoe ver jouw bedrijf staat met duurzaamheid of maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en wat eventueel (nog) beter kan.

Keyboard sustainable leaf button

Sustatool

De Sustatool is een no-nonsense tool ontwikkeld door professor Hans Verboven (U.A.). Het is een toegankelijke praktische aanpak waarbij je kijkt naar wat er reeds gebeurt binnen je organisatie en wat anderen doen. Vervolgens zet je in op wat je beter wil doen, waarbij je acties zal kiezen per thema of Sustainable Development Goal (https://sdgs.un.org/goals). Je koppelt de gekozen acties aan je doelstellingen, je projectplanning en projectuitvoering. Ten slotte voer je een controle uit om te zien of je doelstellingen werden bereikt.

Kan je in dit proces enige ondersteuning gebruiken? Dan kan je je laten bijstaan door de ontwerpers van de sustatool. Zij stellen een traject op maat op dat deels digitaal en deels in workshop doorgaat. Meer info op https://www.sustacon.me/workshops#workshops-opleidingen

Meeting sustainability

Voka Charter Duurzaam Ondernemen

Elke Vlaamse onderneming of organisatie kan zich kandidaat stellen om deel te nemen aan het traject Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Wie zich inschrijft krijgt steun om duurzaam ondernemen te integreren in zijn bedrijfsbeleid. Samen met jouw werkt Voka een jaaractieplan uit, op maat van jouw bedrijf en in lijn met de 5 pijlers van duurzaam ondernemen en de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Voer je binnen dit traject minimum 10 acties uit, dan word je beloond met het VCDO-certificaat.

Woman green reflection trees

The Natural Step Framework

Deze self-assessment tool is gebaseerd op het ‘backcasting’ principe waarbij een gap analyse wordt gemaakt om de kloof te identificeren tussen waar je nu bent (huidige realiteit) en waar je heen wilt (visie). Op basis van deze resultaten kan je dan gaan nadenken over innovaties en oplossingen. Als je weet waar je naartoe wilt, kan je definiëren welk proces je moet opzetten of veranderen om je daar te krijgen.

Deze analyse brengt je stap voor stap dichter bij een duurzaam product, dienst of organisatie.

The Natural Step is een wereldwijd netwerk van non-profit organisaties die ‘besluitvormers wil bijstaan om de grote uitdagingen van de mensheid aan te gaan om een betere toekomst te creëren.’

Women having coffee

Future-Fit Business Benchmark

De Future-Fit Business Benchmark is een zelfbeoordelingsaanpak die bedrijven in staat stelt hun sociale en milieuprestaties te beheren en te verbeteren.

De tool wordt gratis ter beschikking gesteld door de Britse ngo Future-Fit Foundation. De stichting streeft naar een ‘‘Future-Fit Society’, ‘een maatschappij die het mogelijk maakt voor de mens en alle ander leven om voor altijd op aarde te gedijen. Dit door ecologisch herstellend, sociaal rechtvaardig en economisch inclusief te zijn.’

Centraal staan de 23 break-evendoelstellingen die bedrijven moeten bereiken om future-fit te zijn. Om deze doelstellingen te bereiken, kan je een beroep doen op de ervaring van collega-bedrijven in de ‘Changemaker Community’.

Studying graphs

Value to Society

In samenwerking met externe experts ontwikkelde BASF een methodologie om de economische, ecologische en sociale gevolgen van de eigen bedrijfsactiviteiten en die van de totale waardeketen te identificeren, kwantificeren en te waarderen. Het is vooral het monetaire aspect dat Value to Society zo bijzonder maakt. Alles wordt uitgedrukt in euro’s.

De impactevaluatie beschouwt 12 verschillende economische, ecologische en maatschappelijke categorieën, waaronder netto-inkomen, de belastingen die we betalen, gezondheid en veiligheid, uitstoot van broeikasgassen en waterverbruik.

Het resultaat van deze assessment is een overzichtelijke grafiek waarbij bijvoorbeeld de winst een positieve bijdrage vormt en de uitstoot van broeikasgassen of het waterverbruik een negatieve impact geeft op de grafiek.

In een volgende blog gaan we dieper in op de vraag of er een plaats is voor plastic in een duurzame onderneming.  

Meer over MVO