PPE workers outside sun safety

Hoe kan je veilig werken in de zon?

 

VEILIG WERKEN IN DE ZON

We konden dit jaar al genieten van wat mooi zomerweer. Maar de zon en hitte houden  ook gezondheidsrisico’s in voor alle werknemers die buiten werken. Het risico op uitdroging, zonnesteek, zonnebrand, een hitteberoerte, een verhoogd risico op huidkanker, … Als werkgever sta je in voor de veiligheid van je werknemers en ben je verplicht bescherming te bieden tegen deze risico’s.

Met de heetste zomermaanden voor de deur is een hitte-actieplan een absolute aanrader. Je garandeert hiermee de veiligheid en gezondheid van je werknemers én geeft blijk van waardering voor hun werk. Resultaat: gelukkige én loyale werknemers die ook in de hete zomermaanden veilig én gezond kunnen blijven werken.

Nog geen concreet hitte-actieplan? We geven je alvast enkele praktische tips en informatie waarmee je aan de slag kan!  

1. Respecteer de betreffende arbeidswetgeving en CAO’s

De regels over het werk bij hoge omgevingstemperaturen zijn vastgelegd in titel 1 betreffende de thermische omgevingsfactoren van boek V van de codex over het welzijn op het werk. Als het te warm wordt op het werk, hebben werknemers recht op een aantal beschermende maatregelen. De actiewaarden voor blootstelling aan warmte zijn vastgesteld uitgaande van de WBGT-index in functie van de fysieke werkbelasting. Meer info vind je op de website van de Federale Overheid en de Codex over Welzijn op het Werk. 

PPE safety heat worker outside

Maatregelen bij extreme hitte

Volgens de Belgische welzijnswet moeten werkgevers bepaalde maatregelen treffen bij extreme hitte (maximumtemperaturen vastgelegd in functie van werkbelasting):

  • Nagaan of werken in de warmte wel noodzakelijk is.
  • De duur van werkzaamheden in de warmte verkorten.
  • Werkzaamheden afwisselen met werk op een koelere plek.
  • Koele dranken aanbieden.
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar stellen.

Meer informatie vind je in het dossier van Confederatie Bouw ‘Werken bij hoge temperaturen’.

Naast de geldende arbeidswetgeving worden de rechten en plichten van werkgevers en werknemers veelal vastgelegd in CAO’s. De afspraken rond ‘werken bij hoge temperaturen’ vastgelegd in deze collectieve arbeidsovereenkomst dienen nageleefd te worden door de werkgever en werknemer.  

2. Hou de thermische omgevingsfactoren op de werf nauwlettend in het oog en neem de nodige maatregelen

Bekijk voor elke werflocatie de weervoorspelling en het actuele weer en neem in functie hiervan de nodige maatregelen. De CNV hitte-index is een handige app die aangeeft welk risico de werknemer loopt bij buitenwerk. De app toont zowel de actuele temperatuur als de hitte index, de luchtvochtigheid en de zonkracht. Adviseer je werknemers om deze app te downloaden; het zorgt voor de nodige bewustwording over de risico’s van werken in hoge temperaturen. 

Google Play Store   Apple App Store 

PPE worker safety drinking water

3. Waak erover dat je werknemers voldoende drinken

Hydrateren is de beste remedie tegen uitdroging. Het risico op flauwtes – wat erg gevaarlijk is tijdens het werk – neemt sterk toe bij uitdroging. Motiveer je werknemers om voldoende te drinken, minstens 2 tot 4 liter per dag. Trakteer tijdens de warme zomerdagen je werknemers op gratis dorstlessende koele drank, een gebaar dat zeker zal gesmaakt worden!

Bestel je drankvoorraad eenvoudig samen met je andere benodigdheden op de Lyreco website. Je vindt er een ruime keuze aan mineraalwater en gevitaminiseerd mineraalwater aan interessante prijzen.

4. Voorzie zonnebrandcrème

In Nederland is er naast de Dakdekkers-sector nu ook in de nieuwste CAO voor de Bouw & Infra aandacht voor bescherming tegen de gevaren van hitte en zon. Werkgevers worden in de nieuwe CAO verplicht om zonnebrandcrème te verstrekken en werknemers dienen de ter beschikking gestelde zonnecrème gebruiken.

In België en Luxemburg is dit (nog) niet in een CAO vastgelegd of bij wet bepaald, wat niet wegneemt dat je als werkgever er altijd goed aandoet om je werknemers te voorzien van  zonnebrandcrème.

Buitenwerkers staan tijdens hun werk bloot aan een overmatige dosis ultraviolette straling van zonlicht. Zij lopen daardoor maar liefst vier tot vijfmaal meer risico op huidkanker dan mensen die binnen werken.

 

In de Lyreco webshop vind je UV-lotion met SPF 50 voor professioneel gebruik in tubes of dispenser (conform wettelijke voorschriften en voorzien van veiligheidsinformatie).  

Hoeveel bouwvakkers huidkanker oplopen door hun werk, is niet bekend in België. Want België houdt daarover nog geen cijfers bij. Onze oosterburen doen dat wel. In Duitsland is huidkanker sinds 2015 erkend als officiële beroepsziekte. Sindsdien registreert men het aantal werkenden dat huidkanker oploopt en hun aantal is zorgwekkend gestegen. Met zo’n 3000 diagnoses per jaar is het daar inmiddels beroepsziekte nummer twee.

Het aantal mensen met huidkanker is de laatste jaren fors toegenomen in België. In minder dan 20 jaar tijd is het aantal jaarlijkse nieuwe gevallen in België gestegen van iets meer dan 11.000 (in 2004) naar meer dan 43.000 (in 2018, bron: kankerregister).  

1 op 50 ontwikkelt tijdens zijn leven een vorm van huidkanker, en 1 op 75 een melanoom. De mensen blijven het fenomeen huidkanker echter onderschatten en beschermen zich daardoor onvoldoende tegen de zon. Smeren en sensibiliseren is dus de boodschap! (bron: kanker.be)

PPE safety sun

5. Voorzie warmte- en UV-beschermingskleding

De juiste werkkleding draagt bij aan meer comfort en veiligheid in warme werkomstandigheden.  In de Lyreco PBM-catalogus vind je UV-beschermende kleding, brillen, hoofdbescherming en verkoelende vesten en helmliners. Met de steeds warmer wordende zomers is de aankoop van deze beschermende kleding een slimme investering in de gezondheid én de productiviteit van je werknemers!

6. Pas het werkschema en uurroosters aan

Pas bij extreme hitte het werkschema aan. Soms kan het heel simpel. Door bijvoorbeeld te kijken waar de zon op welk moment op een gebouw staat, zodat je daar de werkzaamheden op aanpast. Voeg wat meer pauzes in, vooral op het warmste van de dag. Begin de werkdag vroeger, zodat je werknemers vroeger kunnen stoppen.

In de bouwsector bestaat er een collectieve arbeidsovereenkomst die het mogelijk maakt om rond 6 uur ’s ochtends te beginnen en om tegen 14u30 te stoppen.

In de ‐ relatief zeldzame ‐ gevallen waar de arbeid duidelijk niet kan worden verricht wegens de felle hitte, kan de onderneming haar werknemers tijdelijk werkloos stellen onder de voorwaarden en modaliteiten vastgesteld in de betrokken reglementering. Meer informatie hierover vind je in het dossier van de Confederatie Bouw.

Het spreekt voor zich dat overwerk bij extreme hitte absoluut te vermijden is!

shade PPE safety sun working outside

7. Zorg voor schaduw op de werf

Bekijk de mogelijkheden om zonnebescherming aan te brengen op de werf. Scherm bijvoorbeeld de steiger af met doeken zodat je werknemers niet in de volle zon moeten werken.

 

8. Gebruik je gezond verstand

Met wat gezond boerenverstand en de nodige goodwill kom je al een heel eind ! Zie de geldende wetgeving dan ook niet als een last maar als een leidraad en een investering in de gezondheid, het welzijn én de productiviteit van je werknemers. Bovendien help je zo een werkcultuur te creëren waarbij zelfzorg de norm is en wordt toegejuicht door alle collega’s.

Advies nodig?

De veiligheid-experts van Lyreco staan voor je klaar en kunnen in een (online) adviesgesprek je toelichten welke producten het best geschikt zijn om je werknemers te beschermen tegen de risico’s van werken bij hitte. Bel 04 361 99 23 of stuur een mail naar customer.be@lyreco.com voor een vrijblijvende afspraak.

Meer over veiligheid op de werkvloer