man working on pc

Ergonómia és egészséges ülőhelyzet

A statisztikák szerint az ismételt megterheléssel kapcsolatos egészségügyi panaszokra hivatkozva naponta 6 ember hagyja ott az állását. Az ismétlődő terhelés okozta sérülés (avagy az RSI-szindróma) a felső végtagok, de különösen a nyak és a vállak, a könyök és az alkar, a kéz és a csuklók sérüléseként ismert.

Az ismétlődő mozgás és túlzott megerőltetés következtében kialakuló fájdalmak, görcsök, izomgyengeség vagy izommerevség elkerülhető a megfelelő ergonomikus tartozékok használatával. 

Az ergonomikus megoldások célja a lehető legkényelmesebb munkahelyek és felszerelések kialakítása, ezáltal a dolgozók testi egészségének megóvása. Az úgynevezett semleges helyzet az emberi test legmegfelelőbb testtartása. 

healthy wrists

A kezek egészséges helyzete üléskor

  1. A vállak, a karok, a csuklók és az ujjak legyenek semleges és ellazult helyzetben megtámasztva. 
  2. Íráskor a csuklók ne támaszkodjanak az asztalra, hanem egyenes vonalban legyenek a kézfejjel. Ezzel elkerülhető a kéz természetellenes tartása, és lehetővé teszi a kéz mozgását a billentyűk elérésére, ahelyett, hogy meg kellene nyújtani az izmokat.  
  3. A csuklók és az alkarok legyenek alátámasztva, ezért a billentyűzet előtt legyen egy szivacsos támasz vagy egy törölköző. Az alkarok íráskor ne támaszkodjanak a szék karfájára. 
  4. Az ujjak legyenek az alkar elülső vonalában. A karok legalább 90°-ban legyenek behajlítva. A billentyűzeten való írás okozta fájdalom és feszültség a finomabb írással csökkenthető – kerülje a billentyűk lendületes ütését.  
  5. Az egeret helyezze a billentyűzet közelébe, hogy ne kelljen nyújtózkodnia. Az egeret finoman nyomkodja. 

 

TIPP: Ha csukló vagy az alkar fájdalom gyötri, használjon ergonomikus egeret vagy billentyűzetet. Az ergonomikus egérnél ne mozgassa a csuklóját, hanem csak az ujjait. 

Ergonomikus egerek

 

Az egér a leggyakrabban használt tartozék a számítógépes munkavégzésnél. Ezért a kiválasztásakor ne csak a dizájnra, hanem az aktív használati időre és módra is összpontosítson. A grafikus tervező inkább az úgynevezett precíziós egeret választja, míg egy könyvelő az Excel táblázatok kitöltésekor az ergonomikus egeret részesíti előnyben. 

A számítógépes egerek a következő módon oszthatók fel: 

  • Az ergonomikus egér a kéz, a csukló és az alkar testtartásának beállításával növeli a használat kényelmét. 
  • A vertikális egér „handshake” helyzetben tartja a kezet, vagyis mintha kezet fogna valakivel. Ebben a helyzetben a csukló kevésbé hajlik oldalra és az alkar kevésbé fordul befelé. 
  • A központi elhelyezkedésű egér közvetlenül a felhasználó előtt, vagyis a felhasználó és a billentyűzet között található. Ez azt jelenti, hogy a feszültség a vállban minimális összehasonlítva egy hagyományos egérrel, amely a billentyűzet mellett kap helyet.  
  • A „precíziós” egér olyan egér, amelyet csak az ujjbegyeivel tart, vagyis csak az ujjbegyek hajolnak, és a csukló ellazult állapotban van. A „precíziós” egér használatával megelőzhető az izomfeszülés az alkarban. 

Szeretnék ergonomikus egeret választani

technology

Tudta, hogy

átlagosan minden negyedik egér, amelyet 2021-ben a vevőink nálunk vásároltak, ergonomikus volt? 

A megfelelő számítógépes egér kiválasztásakor mindenekelőtt az egészségére kell gondolnia. Nem tud eligazodni a nagy számú, típusú és méretű egérválasztékban? Szakembereink tanácsot adnak Önnek. Vegye fel velünk a kapcsolatot! 

Hogyan csökkenthető a csuklókra nehezedő nyomás?

 

Egéralátét csuklóvédővel és billentyűzet alátét csuklóvédővel - minden ergonomikus munkahely kötelező felszerelésének kellene lennie. Az alátétek csökkentik a nyomást a középső idegre, ezzel megelőzhető a kéztőalagút-szindróma. Egyúttal biztosítják a kényelmet és az alátámasztást a csuklónak. 

A kínálatunkban választhat szivacsos vagy zselés alátétből. A szivacsos alátét kényelmesebb, az anyaga puhább, légáteresztőbb és egyúttal kopásállóbb. A zselés alátét szilárdabb, ezért erősebb támaszt nyújt, illetve könnyebben tisztítható.

 

Az egéralátétek és a csuklóvédők böngészése

Olvasson többet a témáról