Chokolade som sundhedsfremmende middel

9 gode grunde til at spise chokolade dagligt!

Du ved måske godt, at chokolade kan have nogle sundhedsmæssige fordele. Men vidste du f.eks., at chokolade med højt indhold af kakao er effektivt som hostemedicin? Eller at det kan være stresshæmmende?

Daglig indtagelse af chokolade lyder for mange måske som en urealistisk drøm, for er chokolade ikke usundt? Svaret er, at chokolade faktisk har en lang række fordele, og at et dagligt indtag af særligt mørk chokolade kan gøre en mærkbar forskel. Men lad dig ikke snyde! Chokolade er den ultimative snack for mange, og derfor har chokoladeproducenter over hele verden udviklet et hav af forskellige kombinationer, former og størrelser, og det er langt fra dem alle, der bidrager positivt.

Der findes videnskabelige beviser for, at særligt mørk chokolade med mindst 65 % kakao har en positiv effekt på vores krop og velvære, hvis vi indtager det dagligt – dog maks. 60 gram om dagen.

Her er en række gode grunde til, at du skal spise mere mørk chokolade:

Godt for hjertet

1. Mindre risiko for hjerte-kredsløbssygdomme

Mørk chokolade kan mindske risikoen for bl.a. blodpropper, hjerteanfald og slagtilfælde med op til 20 %. Rå og uforarbejdet kakao har nemlig den højeste antioxidantværdi af alle verdens naturlige fødevarer.

Beskytter din hud

2. Beskytter din hud

Det høje niveau af antioxidanter betyder også, at mørk chokolade er godt for huden, da antioxidanterne hjælper med at beskytte mod UV-stråler. Du skal dog stadig huske solcreme!

Godt for hjertet og mod diabetes

3. Godt for hjertet og mod diabetes

Regelmæssigt indtag af mørk chokolade kan hjælpe med at styrke hjertet, da det kan reducere det ”dårlige” kolesterol i blodet. Det menes også, at et regelmæssigt indtag af mørk chokolade kan hjælpe med at bekæmpe diabetes, da det kan øge insulinfølsomheden, men det er stadig usikkert.

Chokolade som lykkepille

4. Chokolade som lykkepille

Mørk chokolade er smaddergodt for humøret. Kakao indeholder aminosyren "tryptophan", som er nødvendig for dannelse af serotonin, som fremmer følelsen af lykke og modvirker depression. Så hav altid en chokoladebar ved hånden i hårde perioder!

Kan hjælpe mod stress

5. Kan hjælpe mod stress

Mørk chokolade ser ud til at have en normaliserende effekt på kronisk forhøjede kortisolniveauer. Studier viser, at omkring 40 gram dagligt har en positiv effekt på forhøjede kortisolniveauer, som er et tegn på stress. Så giv dig selv lov til at nyde et stykke chokolade om dagen.

Mindre lyst til at snacke

6. Mindre lyst til at snacke

Det høje indhold af fibre gør, at mørk chokolade kan hjælpe med at skabe en mæthedsfølelse og derfor begrænse indtaget af andre snacks mellem måltiderne. I gennemsnit indeholder mørk chokolade ca. 12 gram fibre pr. 100 gram.

Giver energi og fremmer indlæring

7. Giver energi og fremmer indlæring

Mørk chokolade øger energiniveauet, da det indeholder to stimulerende methylxanthiner – en betydelig mængde af theobromin og en lille mængde koffein. Ligeledes kan det være med til at fremme indlæring, da det kan få os til at føle os mere opmærksomme og friske.

Hjælper med at forbedre blodcirkulationen

8. Hjælper med at forbedre blodcirkulationen

Mørk chokolade kan hjælpe med at forbedre blodcirkulationen, da det ved at øge produktionen af nitrogenoxid får arterierne til at slappe mere af og dermed forbedres blodtrykket. Nogle forskere mener derfor, at regelmæssigt indtag af mørk chokolade i moderate mængder kan reducere forhøjet blodtryk en smule. De cirkulationsfremmende egenskaber kan også have en positiv effekt på synet, da det kan give øget blodgennemstrømning til nethinden.

Chokolade som hostemedicin

9. Chokolade som hostemedicin

Mørk chokolade kan være med til at lindre hoste. Theobromin og theophyllin fra kakao har vist sig mere effektivt og har færre bivirkninger end f.eks. kodein, som er den mest brugte medicin mod hoste.

Blev du lækkersulten af al den snak om chokolade? Se vores store udvalg her

Til Webshop

Working together for tomorrow
Opdag Lyreco