Kaffe_pause

Saml kollegaerne om god kaffe – Lær at brygge god kaffe!

Det velkendte citat ”Livet er for kort til dårlig kaffe” kan mange tilslutte sig, og det er ikke uden grund. En dårlig kop kaffe kan ikke få nogen op af stolene. Tværtimod. Langt de fleste vil så nok næsten hellere være foruden. Ikke desto mindre er det umuligt at forklare, hvad der henholdsvis er en god og dårlig kaffe. Det afhænger nemlig af smag og behag.

 

Vil du alligevel gerne have tips til, hvordan du brygger en rigtig god kop kaffe til dig selv og dine kollegaer? Så bør du i den grad læse med her, hvor vi kommer med fem konkrete tips til en bedre kaffe.

doseret_kaffe

Opbevar kaffen korrekt

Det anbefales, at man benytter kaffen i løbet af et par uger, når den er blevet åbnet. Du risikerer ellers, at kaffen mister smag og aroma. Uanset om du bruger hele kaffebønner eller kværnet kaffe, er det vigtigt, at du opbevarer kaffen mørkt, køligt og i lukkede beholdere. Benytter du dig af kaffebønner, bør du heller ikke kværne dem alle på én gang, men hellere kværne dem efter behov. I visse kaffemaskiner, som benytter hele bønner, doserer den selv mængden af bønner fra brygning til brygning. Kaffekapsler skal også opbevares tørt og mørkt.

mælk_dosering

Korrekt dosering er afgørende

Det er meget forskelligt, hvordan folk doserer deres kaffe. Nogle følger slavisk vejledningen på posen, mens andre er mere laissez faire. En god tommelfingerregel lyder dog, at du skal bruge cirka syv gram kaffe til en kop på halvanden deciliter eller 45 gram til en liter vand. Derudover er doseringen naturligvis også afhængig af, hvordan du ønsker kaffen. Skal den være tynd, almindelig eller stærk?

kaffe_splash

Det optimale kaffefilter

Det er måske de færreste, der ved dette, men papirfilteret har betydning for, hvordan kaffen kommer til at smage. Kaffefiltrene må først og fremmest ikke være for tætte, for så løber kaffen langsomt igennem, og du risikerer at få en meget stærk kaffe. Dernæst kan visse kaffefiltre også afgive en ”papiragtig” smag, hvilket de fleste gerne vil slippe for. Nogle kaffefiltre suger ovenikøbet olierne i kaffen til sig og fjerner dermed aromaerne, som giver den gode kaffesmag.

water_circle

Rengør kaffemaskinen regelmæssigt

Det er yderst vigtigt, at I sørger for at rengøre kaffemaskinen regelmæssigt, eftersom kalk både kan sænke temperaturen i vandet og tilføre smag, hvilket i sidste ende går ud over den bryggede kaffes kvalitet og smag. I bør også altid tømme maskinen for vand, så der ikke står dag- eller ugegammelt vand i kaffemaskinen. Brygger I til gengæld kaffe hver dag, giver det ikke nogen problemer. Ønsker I, at alle aromaerne, smagsstofferne og farverne bliver frigjort i kaffen, er det også en god idé at bruge koldt vand ved hver brygning.

termokande

En ren kaffekande er alfa og omega

Kaffekolben skal være ren og tømt for kafferester, for ellers får du en bitter kaffesmag. Det er en rigtig god idé altid at skylle kanden ren inden brug og ikke mindst sørge for at vaske den i hånden flere gange om ugen. Når du er færdig med at brygge kaffe, kan du hælde lidt vand i kaffekanden, så eventuelle rester fra maskinen kan dryppe ned i vandet i stedet for direkte i kanden. Det gør det både nemmere at rengøre kanden, og resterne brænder heller ikke på.

 

Brygger I meget kaffe, og vil I gerne drikke kaffen over nogle timer? Så er vores bedste råd at hælde kaffen over i termokander, da kaffe i glaskander, som står på varmeplader i flere timer, ændrer smag og bliver bitter.

kaffebusk

Se vores store udvalg af kaffe

Se vores store udvalg af kaffe: 

Kaffe og kaffekapsler

Kaffemaskiner