Papir_Header

Papirskolen

Bliv klogere på en verden af kopipapir

For nogle mennesker er et stykke kopipapir ”bare” et stykke papir, men det er det ikke for os. Vi har specialiseret os i kopipapir, og der er en væsentlig forskel på kopipapir. At placere alle typer kopipapir under én paraply svarer til at sige, at alle rødvin smager ens.

Der findes et væld af forskellige typer kopipapir, og det kan indimellem være svært at navigere rundt i, hvilken type papir der skal bruges til hvad, eller hvori forskellen på to forskellige typer kopipapir ligger.

Det er naturligvis en selvfølge, at jeres printer skal være i orden, men det er mindst lige så vigtigt, at I benytter den rigtige type kopipapir til de rigtige opgaver, så printeren kan levere et godt stykke arbejde. Det er med andre ord ikke ligegyldigt, hvilken type kopipapir I lægger i printeren, og det, der afgør, hvilken type papir I skal bruge, er både opgaven og printeren.

Vi synes, at det er væsentligt at kende de forskellige papirtyper. Derfor inviterer vi dig inden for i Papirskolen, hvor vi på bedste vis vil guide dig gennem den finurlige verden af kopipapir, så du er klædt ordentligt på til at vælge det rigtigepapir næste gang.

Lyreco printer papir - White paper

Forskellige papirkvaliteter – sådan finder du rundt i dem

Hos Lyreco skelner vi mellem forskellige papirkvaliteter, og hvis man ikke kender meget til papir, kan det indimellem være svært at vide, hvordan papir adskiller sig fra hinanden, og hvorfor noget papir er mere hensigtsmæssigt at bruge end andet. Derfor gennemgår vi de overordnede kategorier af papir. Hver af disse kategorier indeholder kopipapir fra et væld af brands såsom vores eget, Lyreco, samt Navigator, New Future, HP, Clairefontaine og DCP, som alle har forskellige udgaver af det konkrete papir.

 

Premiumkvalitet

Denne papirkvalitet anvendes primært til ekstern kommunikation og præsentationer med farveelementer (grafik og fotos), som kræver et pænt resultat. Kopipapir i premiumkvalitet giver gode resultater og er egnet til alle typer printopgaver. Det gælder både farve-, sort/hvid-print og farvekopiering.

Papir i premiumkvalitet sikrer dig flotte resultater og er den absolut bedste kvalitet på markedet, som du med god samvittighed kan bruge til messer, workshops, præsentationer og meget andet.

 

Multifunktionspapir

Denne papirkvalitet kan både anvendes til intern og ekstern kommunikation og til flere forskellige printopgaver som farve-, sort/hvid-print samt farvekopiering. Det er velegnet til simpel grafik og simple fotos, og du kan altså uden problemer printe grafer, billeder og andet derpå.

Vil du gerne printe pæne fotos og grafik, bør du i stedet benytte kopipapir i premiumkvalitet eller fotopapir, som er beregnet til fotos.

Standardkvalitet

Kvaliteten af standardpapir kan i al sin enkelthed sammenlignes med kvaliteten af det kopipapir, som du bruger derhjemme. Det anvendes i særdeleshed til intern kommunikation og store printopgaver, hvor der skal udskrives mange sider. Du får den absolut bedste udskriftskvalitet ved brug af sort/hvid-laserprint og kopiering.

Overfladebehandlet inkjetpapir

Overfladebehandlet inkjetpapir giver klare print i eminent kvalitet. En inkjetprinter benytter flydende blæk, og hvis du skal printe i farver, som eksempelvis billeder, kan du risikere, at blækket trænger igennem til bagsiden af papiret, hvis du ikke benytter det korrekte papir. Det specielle ved overfladebehandlet inkjetpapir er, at det har en overfladebehandling, som binder farverne til overfladen og modvirker, at de trænger igennem.

Vi anbefaler derfor, at du bruger overfladebehandlet inkjetpapir, som er beregnet til den specifikke printer og det konkrete formål. Overfladebehandlet inkjetpapir sørger nemlig for, at farverne absorberes og bindes hurtigere til papiret, så de hverken bliver tværet ud eller trænger igennem papiret. Overfladebehandlet inkjetpapir findes i en række forskellige tykkelser, men fælles for dem alle er, at de kan bruges i inkjetprintere og giver klare print i god kvalitet.

Laserpapir

Din printer har til en vis udstrækning indflydelse på, hvilken type papir I kan benytte jer af. Der er nemlig stor forskel på, hvordan en inkjetprinter og en laserprinter printer. Dette kopipapir er, som navnet antyder, egnet til laserprint. Vi anbefaler det dog også til almindelig farvekopiering og -print i en farveinkjetprinter, da det høje niveau af hvidhed i papiret gør, at printede såvel som grafiske billeder bliver blanke og intense i farverne.

Generelt er laserprinterpapir blødere, blankere og ikke mindst tykkere end inkjetpapir, så det hverken krøller eller tager skade under udskrivningsprocessen.  Når en laserprinter skal printe, varmer den farvepartikler op i tromlen, som derefter binder sig til kopipapiret. Papiret skal derfor have en vis tykkelse, så det ikke tager skade i processen. Derudover har laserprinterpapir typisk også en højere hvidhed, hvilket giver et fantastisk resultat set i forhold til printning af grafik og billeder.

OBS! Du kan ikke bruge inkjetpapir i laserprintere, da det ikke er modstandsdygtigt over for varmen. Du kan til gengæld sagtens anvende laserprinterpapir til kopiering og printning i en inkjetprinter. 

Farvet kopipapir

Farvet kopipapir kan både anvendes til kopiering og print, og der er mange fordele ved at anvende farvet papir. Det farvede kopipapir kan inddele dokumentet i farver efter afdeling, tema eller anden vigtig information, hvilket gør det hurtigere og nemmere at finde den information, der søges efter.

Bæredygtigt og svanemærket papir

I disse tider har rigtigt mange virksomheder bæredygtighed på dagsordenen, og I kan faktisk være med til at mindske jeres klimaaftryk og gøre verdenen en lille smule grønnere ved at vælge bæredygtigt kopipapir frem for almindeligt papir. Det handler om at vise omtanke for miljøet, og det er der heldigvis også mange virksomheder, der gør.
Hos Lyreco har vi også en grøn dagsorden, og hver dag arbejder vi aktivt på at gøre vores interne og eksterne processer mere bæredygtige.

Her findes efterhånden meget kopipapir, som enten er produceret af genbrugspapir, eller hvor selve produktionen af papiret er mere miljøvenlig.
Hos Lyreco skal du eksempelvis kigge efter det grønne træsymbol på de enkelte produktbilleder, hvis du gerne vil have fingrene i bæredygtigt kopipapir.

Det er også muligt at vælge kopipapir efter forskellige miljøkrav og -ordninger, og meget af vores miljøvenlige printerpapir har FSC, PEFC, Der Blaue Engel, Svanemærket eller EU’s miljømærke eller certifikat.
Ved at bruge miljøvenligt kopipapir signalerer I, at I har en bæredygtig profil, da papiret er fremstillet af 100 % genbrugsfibre. Svanemærket printerpapir er både velegnet til inkjet- og laserprinter.

Træer_sollys

Betydningen af papirets vægt

Når du kigger på kopipapir, vil du hurtigt støde ind i vægtangivelser, der varierer mellem alt fra 70 g/m2 og op til 350 g/m2.
Hvis du ikke ved, hvad vægten angiver, eller hvorfor det har betydning for printkvaliteten, kan du være helt rolig. Dét og meget mere vil vi nemlig gennemgå i det følgende afsnit.

80 g/m2

Du er sandsynligvis stødt på 80 g/m2, hvis du bare er på udkig efter kopipapir til almindeligt forbrug og printkvalitet. Det er nemlig den mest almindelige papirtykkelse på markedet – og den er ovenikøbet også en af de billigste. Hvis du blot skal printe eller kopiere interne dokumenter, testark og andre mindre opgaver i en virksomhed, vil standardpapir på 80 g/m2 være perfekt.

90 g/m2-160 g/m2

Har du omvendt behov for at printe professionelle dokumenter, invitationer, illustrationer eller andet til eksternt såvel som internt brug, bør I overveje tykkere kopipapir. Det gælder papir med en vægt på 90 g/m2 og opefter. Tykkelsen på kopipapiret afhænger i høj grad af, hvordan du ønsker det endelige resultat skal være.
Når I vælger kopipapir med en papirtykkelse på 90 g/m2 eller mere, får I en meget glattere overflade og dermed en mere elegant og skinnende finish. Derudover er tykkere papir også et oplagt valg, hvis I gerne vil printe duplex, altså dobbeltsidet, da printerpapiret er mere modstandsdygtigt og modvirker, at blækket løber gennem kopipapiret og ødelægger resultatet.

190 g/m2-350 g/m2

Lige så snart I vælger denne tykkelse, er I garanteret topkvalitet. Kopipapir i denne klasse er eminent til billedtunge dokumenter, marketingmaterialer, præsentationer, fotos, brochurer og meget andet. I al sin enkelthed er denne papirtykkelse perfekt til farverige udskrifter. Der er tale om Rolls-Royce inden for kopipapir, og det leverer imponerende resultater. Eftersom papiret er tykt, er det heller ikke gennemsigtigt, og af den grund egner det sig særligt godt til enkelt- såvel som dobbeltsidede udskrifter.
I skal dog være særligt opmærksomme på, hvorvidt jeres printer kan printe med ekstra tykt kopipapir. Nogle printere er nemlig ikke skabt til at printe med meget tykt papir. En god tommelfingerregel er, at ekstra tykt kopipapir typisk kun produceres til laserprintere og ikke inkjetprintere.

 

Papirets hvidhed har betydning for printkvaliteten

I er måske stødt på sætninger som ”Hvidhed 153 CIE” eller ”Hvidhed: CIE 168”. Hvis man endnu ikke har beskæftiget sig særligt meget med papir, giver de sætninger ikke meget mening. Ikke desto mindre er det faktisk vigtigt at kende papirets hvidhed, da det har betydning for printresultatet. Jo højere hvidhed kopipapir har, jo bedre et resultat opnår I.
I alt sin enkelthed betyder det altså, at kopipapir med en høj hvidhed sikrer et skarpere print i brillante farver, selv ved høj opløsning, end et kopipapir med lav hvidhed. Kopipapir med høj hvidhed benyttes almindeligvis til farvelaserprint og farvekopiering, men det giver altså også udsøgte resultater i en inkjetprinter.

Clear_Print