tastatur_Print_Header

Printerskolen

Find den rette printerløsning til arbejdspladsen med denne guide
 

Er du på udkig efter en printer til arbejdspladsen, og er du interesseret i at blive klogere på, hvordan forskellige printere adskiller sig fra hinanden? Så er du endt det rigtige sted. Der er nemlig rigtig stor forskel på printere fra velkendte mærker som Brother, Epson, Canon og HP, i forhold til hvilke funktioner de enkelte printere har, og hvilke teknologier de benytter sig af. Jo flere krav, I har til en kommende printer, jo nemmere er det faktisk at finde en printer, der opfylder kravene.

I denne guide hjælper vi dig med at finde den helt rette printer til jeres virksomhed. Vi lægger ud med at gennemgå en række afklarende spørgsmål, der forhåbentligt gerne skulle gerne indsnævre feltet af potentielle printere. Dernæst gennemgår vi nogle forskellige printertyper, så I både bliver klogere på funktionerne og teknologierne i de enkelte typer, og slutteligt vender vi vedligehold af printere.

Hvad er jeres behov og krav til en kommende printer?

Det kan være uoverskueligt at finde vej frem i junglen af printerløsninger, og derfor er det vigtigt, I gør jer nogle overvejelser inden. Selvom vi efterhånden bevæger os i retningen mod at digitalisere flere processer, forventes det stadig, at vi har adgang til printer. Det skyldes blandt andet, at der stadig printes eller scannes kontrakter, dokumentation eller andet arbejdsrelateret.

Hvor ofte bruges den og af hvor mange?

En af de allerførste ting, I skal overveje, er, hvor mange ansatte der kommer til at benytte sig af en printer. Printere til virksomheder, hvor mange benytter sig af dem, er nemlig designet til at kunne klare en større belastning end almindelige single function printere og typisk har de også mere avancerede funktioner.

Hvis printeren skal benyttes af mange mennesker hver dag, skal den ikke bare have bedre processorer, kapacitet og funktioner, men også langt mere RAM, så den arbejder hurtigere og mere effektivt. Er I derimod en virksomhed, som ”kun” printer indimellem, rækker en single function printer sandsynligvis langt nok.
 

Print & scan

Hvilken størrelse papir skal den kunne printe?

Den mest almindelige printer er i dag den traditionelle A4-printer. Ikke desto mindre er der også mange virksomheder, der gerne vil kunne printe i det større format A3. Hvis I primært printer A4-format, er den almindelige A4-printer det oplagte valg. Skulle I pludseligt have brug for A3-format, kan I til den tid overveje at investere i anden printerløsning, som både kan printe A4 og A3.

Nogle virksomheder har dog behov for at printe større præsentationer, store tegninger og marketings materiale, og hér er A3-printeren det helt rette valg. Typisk kan A3-printeren også bruges til A4-papir, og derfor er den type printer generelt at foretrække på arbejdspladser. På den måde har I nemlig begge typer printere til rådighed.

Storformatprinteren, som benytter sig af plotterpapir, er en anden mulighed, og den er også populær på arbejdspladser rundt omkring. Før i tiden var de meget dyre, men efterhånden som folk har fået øjnene op for dem, er priserne også faldet. En storformatprinter fungerer på samme måde som en traditionel printer, men i stedet for at bruge separate papirark, så printer den på ruller af plotterpapir. Det er især grafikere, arkitekter og ingeniører, der har brug for storformatprintere til at printe store tegninger.

Standard størrelser_png.png

A3 Multifunctionel sortiment: 
A4 Singlefunction sortiment: 
A4 Multifunctionel sortiment: 

Hvad skal jeres printer kunne?

Det er naturligvis en selvfølge, at jeres kommende printer skal kunne printe. Spørgsmålet er derimod, hvorvidt den skal kunne andet end blot at printe. Der findes mange multifunktionelle printere, der foruden at printe også kan scanne, kopiere og faxe dokumenter. Som navnet antyder, er der tale om printere, der har flere funktioner.
Ved at vælge en multifunktionsprinter får du ikke bare mere plads på kontoret, du sparer også penge. Du slipper nemlig for at skulle investere i separate scannere, faxe og kopimaskiner, og ikke mindst slipper du for at skulle finde plads til dem.

Hvad skal printeren kunne?

Tag printeren med til møder

Er du eller dine kollegaer meget på farten, kan I med fordel kigge nærmere på mobile printere. Mobile printere er som regel kompakte nok, til at du kan have dem under armen eller i en større taske. De har indbygget batteri, og I skal blot tilslutte computer, tablet eller smartphone via Bluetooth. Nemmere bliver det faktisk ikke!
Det er vigtigt at pointere, at mobile printere er lavet til de mindre printeopgaver, og du skal altså ikke forvente at kunne udskrive et 50-siders dokument på 30 sekunder.

De er derimod velegnede til at printe kontrakter eller lignende hos kunder.

Printteknologi – Lær de forskellige teknologier at kende

Lige så snart I begynder at kigge på printer, dukker spørgsmålet ”Med laser eller blæk?” hurtigt op. Det har i mange år været diskuteret, hvilken teknologi der var bedst, billigst og nemmest at benytte, men svaret på spørgsmålet afhænger af en række forskellige faktorer som: Hvor ofte bruges printeren? Hvor meget printer den? Skal den printe billeder og grafik i høj billedkvalitet?

Før i tiden blev printere med blæk, i dag kaldet inkjetprintere, ofte forbundet med hjemmebrug, mens laserprinterne var tiltænkt kontor- og arbejdsmiljøer. Begge teknologier er dog blevet forbedret gevaldigt, og man kan ikke længere tale om, at en inkjetprinter er det oplagte valg til hjemmekontoret og vice versa. 

Laser v inkjet

Sådan fungerer en inkjetprinter

Har I brug for at printe materiale i farve og med høj billedkvalitet, er en inkjetprinter et fornuftigt valg. Inkjetprintere er også ideelle til arbejdspladser, som hverken printer meget eller ofte. Populære mærker som Brother, Canon og Epson har positioneret sig som stærke spillere på markedet inden for inkjetprintere med flere års erfaring, og derfor er du i trygge hænder, hvis du vælger at investere i en inkjetprinter fra et af disse mærker. 

Hvor nogle inkjetprintere benytter sig af blækpatroner til engangsbrug, benytter andre genopfyldelige blækbeholdere. Vælger I en printer med engangsblækpatroner, skal blækpatronerne helt skal udskiftes, når de løber tør. Vælger I derimod en inkjetprinter med genopfyldelige blækpatroner, skal I selv sørge for at fylde blækbeholderne op, når de løber tør.
Holdbarheden på dine genanvendelige- og engangsblækpatroner varierer alt efter, hvor ofte og hvor meget du printer. Generelt er holdbarheden på engangsblækpatroner dog lige så lang som på genopfyldelige blækpatroner, og der er altså ikke den store forskel på dem på dét punkt. Til gengæld er der typisk penge at spare ved at benytte genopfyldelige blækpatroner i stedet for engangsblækpatroner. Dertil skal det naturligvis også pointeres, at genopfyldelige blækpatroner er bedre for miljøet, eftersom du ikke smider beholderne/patronerne ud efter endt brug.
 

Det er en gængs opfattelse, at inkjetprintere er dyrere i drift end lasere, og at blækket tager længere tid om at tørre. Denne opfattelse holder ikke nødvendigvis mere, og som virksomhed kan man altså sagtens få gavn af en inkjetprinter.

 

Canon Inkjet.jpg

Sådan fungerer en laserprinter

Har I brug for at printe større volumener, printe ofte og gerne med højere hastighed? Ja, så er en laserprinter et godt alternativ til inkjetprinteren. Den store forskel på en laserprinter og en inkjetprinter er måden, hvorpå de printer. Hvor en inkjetprinter benytter patroner, bruger laserprinteren tonerkassetter fyldt med pulver, som brændes fast på papiret med laser, når du printer. Nogle laserprintere har kapacitet på op til hele 10.000 sider per kassette. På laserprintermarkedet har især HP gjort sig bemærket med deres holdbare og effektive laserprinterløsninger.
 

Fotoprintere til arbejdsbrug

Har I store krav til kvaliteten af printede billeder, og har I generelt behov for at printe billeder? Så kan I vælge at gå to veje ved at 1) investere i en fotoprinter eller 2) investere i specialpapir. Der er ingen tvivl om, at fotoprintere er eminente til at printe billeder, men du kan faktisk også opnå rigtigt gode resultater ved at printe billeder på specialpapir på en laser- eller inkjetprinter.

Hvis I vælger at benytte jer af specialpapir i jeres laser- eller inkjetprinter, er I ikke kun sikret gode resultater; I undgår også at skulle investere i en ny printer. Selvom fotoprintere printer med en mindre dråbestørrelse end andre printere, kan du med det rette specialpapir til din inkjet- eller laserprinter sagtens printe fotos med stor præcision.

De sidste vigtige (og afgørende) overvejelser

I forbindelse med valget af printer, er der to overvejelser mere, som I bør gøre jer. Den første omhandler, hvor hurtig printeren skal være. Printer I eksempelvis meget og ofte, er det fordelagtigt med en hurtig og effektiv printer. Hvor en ”langsom” printer kan printe omkring 20 sider i minuttet, kan de hurtige printe det tredobbelte på samme tid. Der er altså en væsentlig forskel, og derfor bør I også orientere jer om dette, før I køber en ny printer.

Det sidste, I bør overveje nøje, er, hvordan printerens printkvalitet skal være. For nogle er det helt fint med en printer med opløsninger på 600 DPI og 600 DPI eller 600 DPI og 1200 DPI. Jo højere DPI, jo bedre printkvalitet. DPI betyder punkter pr. tomme. Det er også en god idé at kigge nærmere på printerens farveomfang og ikke mindst farvedybde og gråskala, som altid oplyses i bit, hvis du skal printe ofte og i god kvalitet. Jo højere bit printeren har, jo bedre kvalitet printer den.

Printer_Section

Vedligeholdelse af printere

Melder jeres printer engang imellem ”Fejlsøgning” eller ”Fejlfinding”? Det er de færreste, som ikke har prøvet at stå med fejlmeldinger på deres printere, eller for den sags skyld vidst, hvad årsagen til den er. Der kan være mange grunde til, at en printer melder ”Fejlsøgning” eller ”Fejlfinding”, men en af de mest gængse årsager til fejl er, at printeren trænger til at blive renset. Der kan være rigtig mange penge at spare ved at rense sin printer, og i dette afsnit vil vi kort gennemgå vedligehold af henholdsvis inkjetprintere og laserprintere.

Clean_desk

Inkjetprinter

Det kan ske, at printeren pludselig melder, at printerpatronerne er tomme eller udtørrede. I stedet for at konkludere, at der ikke er mere blæk i blækpatronerne og skifte dem, bør du i første omgang rense printerhovedet på printeren. Der kan nemlig være mange sparede penge gemt i rensning af printerhoved.

Printerhovedet er den del af inkjetprinteren, som overfører blækket på papiret dråbevis. Ved at rense printerhovedet afhjælper du både tilstopning af dyserne og gør printerhovedet så godt som nyt igen. En rensning af printerhovedet sker automatisk, når du igangsætter den i menuen. Du skal altså ikke selv rengøre den manuelt, men derimod blot sætte processen i gang. Du kan se, hvordan din specifikke printer kan og bør renses i vejledningen, der følger med, når du køber den.

Hvis du begynder at få hvide striber på dine udskrifter, er det et tegn på, at printerhovedet er udtørret. Årsagen til udtørrede printerhoveder på inkjetprintere er almindeligvis, at printeren ikke bliver brugt nok med jævne mellemrum. En tommelfingerregel lyder, at 3-4 uger uden brug er nok til, at printerhovedet kan tørre ud. Når printerhovedet er udtørret, skal du sørge for at rense det.

Printerhovedet på inkjetprintere kan dog også slides op, men det må endelig ikke forveksles med udtørrede printerhoveder. Printerhoveder slides især op på grund af mekanisk belastning som følge af rensninger af printerhoved og helt almindelig brug. Hvis du har en nyere inkjetprinter – eller skal erhverve dig en ny – vil den vise på displayet, når det er tid til at udskifte printerhovedet. Derfor er der ingen grund til at skifte det før. Har du derimod en ældre inkjetprinter, vil du opdage, at printerhovedet skal skiftes, når rensningerne ikke længere gør udskriftskvaliteten bedre.

Inkjet-Patroner

Laserprinter

Rens og vedligeholdelse af en laserprinter er en manuel proces, som kræver lidt øvelse, men lige så snart du har prøvet det et par gange, bliver det nemmere. Ligesom med inkjetprinteren, ved du, at laserprinteren trænger til rens, når printkvaliteten på dine prints forringes. Før du går i gang med at følge vores vejledning, anbefaler vi, at du kontrollerer i printervejledningen og undersøger, om producenten har angivet konkrete instrukser. Hvis ikke, kan du trygt følge denne fremgangsmåde.

Du skal først og fremmest starte med at slukke for laserprinteren og derefter frakoble den strøm. Herefter fjerner du de interne papirbakker og tonerpatroner, som du lægger på et stykke papir. Det gælder nu rengøring af tonerhulrummet, hvilket du kan komme omkring med en tør, fnugfri klud og børste (eventuelt en mikrofiberklud og gerne en blød børste). Visse laserprintere bliver dog leveret med en medfølgende børste til formålet.

Dernæst gør du printerspejlet forsigtigt rent med børsten og uden at røre ved spejlet med hænderne. Støv og spildt toner fjernes med kluden, og hvis der ligger papirstykker, skal du også fjerne disse. Du kan eventuelt benytte en støvsuger til formålet. Det er nu blevet rullernes tur, som du enten kan rense med kluden, børsten eller suge rene. Endnu engang må du dog ikke røre ved selve rullerne.

Hvis det er nødvendigt, kan du udskifte tonerpatronerne og starte automatisk rengøring via printermenuen. Først sætter du dog de nye tonerpatroner i samt de interne papirbakker og lukker printeren. Hvordan den automatiske rengøring sættes i gang afhænger af, hvilken laserprinter du har. Ikke desto mindre findes det typisk i printersoftwaren, som du eksempelvis finder ved at dobbeltklikke på et printerikon eller et specifikt ”utility program”. Vi anbefaler, at du tager et kig i vejledningen til din laserprinter. Når du har fundet det, skal du blot følge vejledningen på skærmen og gentage processen. Slutteligt er det vigtigt at pointere, at den automatiske rengøring ikke nødvendigvis erstatter den manuelle rengøring.

dame i printerrum.jpg