huolehdi-ergonomiasta.jpg

Huolehdi etätyön ergonomiasta - kotitoimiston ergo-hackit

Suomeen levinneen koronaviruksen vuoksi hallitus on suositellut etätyön tekoa kaikille, joilla on siihen mahdollisuus. Suositus on otettu käytäntöön, ja etätyötä tekeekin tällä hetkellä useampi suomalainen kuin koskaan ennen. Kotona hyvä työergonomia saattaa kuitenkin unohtua, ja moni naputtelee työpäivän ajan läppäriään sohvalla epämääräisessä asennossa röhnöttäen. Erikoinen työasento ei välttämättä ole ainoa ongelma; kotona voi olla totuttua enemmän melua, ja sohvatyynyjen välissä voi olla huomattavastikin heikompi valaistus kuin työpöydällä.

Huono työasento johtaa pitkässä juoksussa ikäviin selkä- ja niskakipuihin, melu aiheuttaa keskittymisvaikeuksia, ja heikko valaistus rasittaa silmiä. Ergonomiaan kannattaakin panostaa myös kotona. Kodin parhaista työpisteistä voi olla kuitenkin kova kamppailu, sillä monessa perheessä tehdään saman katon alla sekä töitä että käydään etäkoulua. Tilanne on haastava, ja siksi haluamme jakaa helppoja ja luoviakin vinkkejä ergonomisemman kotitoimiston luomiseen.

Säädä työpisteen korkeutta kirjoilla

Itselle sopivan työasennon löytäminen kotona voi olla hankalaa, jos ei omista säädettävää tuolia tai pöytää. Ruokapöytä on monessa kodissa paras vaihtoehto työpöydäksi, mutta ne ovat usein liian matalia ergonomiseen työntekoon. Pöydän korkeutta pystyy säätämään helposti esimerkiksi pinoamalla kirjoja tietokoneen alle.

Tee lipastostasi seisomatyöpiste

Liika istuminen ei ole hyväksi terveydelle, joten työasentoa kannattaa vaihdella kotonakin. Erityisesti seisomatyötä tulisi suosia istumisen sijaan. Teet itsellesi kätevän seisomatyöpisteen kotiin vaikkapa korkeasta lipastosta, hyllystä tai muusta tasosta. Hyödynnä edellä mainittuja kirjoja myös tässä!

Tyynyillä lisää tukea ja mukavuutta

Kotoa löytyvät tuolit eivät ole aina istumisen kannalta kaikista mukavimpia, etenkin jos niitä ei ole pehmustettu. Tyynyillä voit tukea selkää ja niskaa sekä pehmustaa tuolin istuinosan.

Vaihda tuoli jumppapalloon

Jos kotoasi löytyy jumppapallo, niin nyt on aika ottaa se käyttöön! Jumppapallo sopii oivasti istumiseen, sillä sen päällä tasopainottelu aktivoi samalla vatsalihaksia. Työnteon lomassa vahvistat kuin varkain keskivartalosi lihaksia ja parannat ryhtiäsi.

Untitled-design-21.png

Tuunaa säädettävä työpöytä silityslaudasta

Jos kotoasi ei löydy työntekoon sopivaa pöytää, niin älä huoli: voit tuunata sellaisen esimerkiksi silityslaudasta. Silityslauta sopii työpöydäksi erinomaisesti, sillä sen korkeutta voi säätää, ja voit siirtää sen vaivattomasti minne vain haluat.

Kotikonstit melun ehkäisemiseen

Saman katon alla asuvan alakoululaisen nokkahuilutunti tai kovaäänisen puolison innostunut etämyyntipalaveri saattavat aiheuttaa keskittymisvaikeuksia. Voit ehkäistä ylimääräistä melua vaihtamalla työpisteesi toiseen huoneeseen ja käyttämällä korvatulppia tai vastamelukuulokkeita.

Huolehdi työpisteen valaistuksesta

Myös vääränlainen valaistus on hyvän työergonomian vihollinen. Aurinko voi häikäistä ikävästi silmiä, kodin valaistus voi olla liian heikko tai aiheuttaa heijastumista tietokoneen ruudusta. Jos sinulla ei vielä ole verhoja ikkunassa, on nyt aika asentaa ne estämään auringon häikäisy. Liian pimeän työtilan ongelman voi taas ratkaista säädettävällä kohdevalaisimella.

Sanna-Bio.png

 

Sanna Kuusakoski

GUEST BLOGGER