lena.png

Istu oikein ja voi paremmin

Jokainen meistä on varmasti kuullut asiantuntijoiden varoitukset: istumme liikaa. UKK-instituutin mukaan paikallaan pysymisellä ja istumisella on yhteys useiden pitkäaikaissairauksien, kuten valtimosairauksien ja diabeteksen puhkeamiseen. Istuminen voi myös kuormittaa liian yksipuolisesti kehon tukirakenteita ja aiheuttaa niska- ja hartiaseudun vaivoja.

Istumisen vähentäminen on siis tärkeää terveyden kannalta. Nykymaailmassa etenkin toimistotyöläisen on lähes mahdotonta kokonaan välttää istumista. Seisomatyön lisääminen on suositeltava ja itsestään selvä ratkaisukeino, mutta samojen asiantuntijoiden mukaan seistäkään ei kannata koko päivää.

20190208_111856-min.png

Onneksi ongelmia voi ennaltaehkäistä pienillä ja yksinkertaisilla korjausliikkeillä: Istumisesta voi tehdä ergonomista oikeanlaisilla työvälineillä ja niiden oikeaoppisella sijoittelulla ja käytöllä. Satulatuoli tekee ihmeitä työasennon ryhdikkyydelle. Jalkatuella puolestaan saa helposti korjattua asennon paremmaksi ja parannettua jalkojen verenkiertoa – puhumattakaan aktiivi-istumisesta, joka pakottaa pitämään selän suorassa, vaikka kuinka tekisi mieli löhöillä ja röhnöttää miten sattuu.

Istumaan opetellessa on hyvä lähteä liikkeelle hyvästä perusasennosta. Työturvallisuuskeskus on tehnyt erinomaisen havainnekuvan oikeaoppisesta istuma-asennosta:

istuminen.jpg

Työturvallisuuskeskuksen ohjeilla pääset jo pitkälle, mutta lisäksi kannattaa tarkistaa, kattaako esimerkiksi oman työpaikan työterveyshuolto fysioterapeutin neuvontapalvelun, jossa työasento laitetaan kuntoon. Perusvarustuksen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös työpisteen muihin välineisiin. Mieti, voisitko

ottaa käyttöösi ergonomisen, oikein säädetyn tuolin ja jämerän jalkatuen istuma-asentosi optimoimiseksi. Entä olisiko työskentely miellyttävämpää, jos käytössäsi olisi ergonominen pysty- tai rullahiiri, muotoiltu näppäimistö ja rannetuettu hiirimatto? Nämä apuvälineet vähentävät ranteiden rasitusta ja sen aiheuttamia vammoja. Pöytään kiinnitettävä kyynärtuki puolestaan saa hartia- ja niskaseudun lihakset rentoutumaan, kun käsivarsien kannattelutarve vähenee.

Lopuksi vielä kaksi tärkeää avainsanaa eli vaihtelu ja tauotus: mikään työasento ei ole hyvä, jos siinä on liian kauan. Muista siis nousta ylös tuolista, venytellä ja kävellä aina silloin, kun et istu uudessa ergonomisessa työasennossasi!

henri-bio.png

 

Henri Vänskä

CONTENT SPECIALIST