ergo_1

Kroppa liikkeelle - myös etätöissä!

Etätöitä on tehty Suomessa paljon aikaisempaa enemmän jo parin kuukauden ajan, ja näillä näkymin sama linja jatkuu vielä kesän yli. Etätyöskentelyn takia monen arkiaktiivisuus onkin vähentynyt merkittävästi: kun kotoa ei ole pakko liikkua kuin välttämättömille asioille, ei arkiaktiivisuutta kerrykään enää samaan tapaan esimerkiksi työmatkoista. Kotona töihin uppoutuneelta työntekijältä myös taukojen pitäminen saattaa unohtua kokonaan, jolloin kokonainen työpäivä voi vierähtää tietokoneen ääressä samassa staattisessa asennossa istuen.

Etätyöntekijöiden tuleekin muistaa, että pitkään istuminen ja paikallaan oleminen ovat kotona aivan yhtä isoja terveysriskejä kuin työpaikallakin. UKK-instituutin mukaan istumisella ja paikallaan pysymisellä on yhteys useiden pitkäaikaissairauksien, kuten valtimosairauksien ja diabeteksen puhkeamiseen. Lisäksi istuminen voi aiheuttaa etenkin niska- ja hartiaseudun vaivoja. Näitä terveysriskejä voidaan välttää helposti esimerkiksi seuraavilla keinoilla.

Untitled-design-21 (1).png

Ole aktiivinen myös istuessasi

Istumisessa pahinta on saman staattisen asennon ylläpitäminen, sillä paikallaan pysyminen kuormittaa yksipuolisesti kehon tukirakenteita. Onneksi myös istuessa voidaan lisätä aktiivisuutta hyödyntämällä sopivia välineitä. Satulatuolilla tai jumppapallolla istuminen ovat hyviä esimerkkejä aktiivi-istumisesta, sillä ne pakottavat pitämään selän suorassa ja aktivoimaan keskivartalon tukilihaksia.

Vaihtele eri työasentojen välillä

Voit lisätä aktiivisuutta työpäivän aikana myös vaihtelemalla työasentoa istumisen ja seisomisen välillä. Seisomaan nouseminen edes lyhyeksi ajaksi laittaa veren kiertämään koko kehossa. Lisääntynyt verenkierto aivoissa parantaa keskittymiskykyä, jolloin työntekokin on tehokkaampaa. Jos kotoasi ei löydy säädettävää työpöytää, voit tuunata itsellesi seisomatyöpisteen esimerkiksi hyllystä tai muusta tasosta.

Ergo_3

Pidä lyhyitä jaloittelu- tai venyttelytaukoja 

Työasennon vaihtelun lisäksi työpäivän aikana olisi tärkeää myös jaloitella tai venytellä muutaman kerran tunnissa. Jo parin minuutin taukojumppa nostaa energiankulutusta ja ehkäisee lihasjännitystiloja. Voit hyödyntää tauot myös lyhyiden kotiaskareiden tekemiseen, kuten pyykkien ripustamiseen tai koiran ulkoiluttamiseen. Muista myös, etteivät kaikki työtehtävät vaadi olemaan tiukasti työpisteen äärellä, vaan jaloittelu onnistuu mainiosti vaikka työpuhelun lomassa.

Tauot kannattaa suunnitella etukäteen työpäivien aikataulun mukaan, ja voit tarvittaessa ajastaa ne itsellesi muistutukseksi esimerkiksi matkapuhelimeen.

Sanna-Bio.png

 

Sanna Kuusakoski

GUEST WRITER