10.jpg

Monitoimitila tarjoaa tehokkaan ja viihtyisän työympäristön

Fyysinen työympäristö vaikuttaa merkittävästi sekä työntekijöiden työhyvinvointiin että tuottavuuteen. Jotta työympäristö olisi kaikille viihtyisä ja toimiva, tulee sen palvella kaikenlaisia tarpeita vuorovaikutuksesta keskittymiseen, yhteistyöhön ja rentoutumiseen. Hyvä työympäristö sekä houkuttelee työntekoon että tukee vaihtelevia työskentelytapoja.

Avokonttorin, omien työhuoneiden ja yhteistyötilojen parhaat puolet yhdistävässä monitilatoimistossa eri tarpeisiin tarkoitetut tilat yhdistetään yhdeksi helposti muunneltavaksi kokonaisuudeksi. Monitoimitilassa voi nimensä mukaisesti olla hyvin erityyppisiä työtiloja, joten sen toiminnot tulee valita yrityksen, sen työntekijöiden ja heidän työtehtäviensä perusteella. Esimerkiksi tilitoimistossa keskittymistä ja tarkkuutta vaativaan työhön sopivat parhaiten äänieristetyt yksilötyötilat, kun taas markkinointitoimistossa tarvitaan etenkin luovuuteen kannustavia yhteistyötiloja. Seuraavaksi käymme läpi yleisimpiä työtiloja ja niiden funktioita.

3-1 (5).jpg

Avoimet työtilat kannustavat spontaaniin vuorovaikutukseen

Siirtyminen omista työhuoneista avotoimistoihin on ollut trendi jo 2000-luvun alusta asti. Tavoitteena siirtymässä on sekä työtekijöiden välisen vuorovaikutuksen lisääminen että tilakustannusten vähentäminen. Avoimet työtilat sopivat työntekijöille, joiden työ vaati toistuvaa kommunikointia muiden kanssa. Koska työpisteiden välissä on ainoastaan sermejä ja kevyitä tilanjakajia, ei avotoimisto takaa kuitenkaan yhtä hyvää työrauhaa kuin kiinteät seinät. Siksi yksilö- tai yhteistyöhön kannattaa tarjota erilliset työtilat.

2-1 (5).jpg

Kaikilla on oltava mahdollisuus työrauhaan ja keskittymiseen

Koska kaikki eivät tule toimistolle ainoastaan sosiaalisoitumaan, on siellä oltava erillisiä tiloja myös keskittymistä, työrauhaa tai äänenkäyttöä vaativille työtehtäville. Keskittymistä edistävät yksilötyötilat ehkäisevät parhaiten sekä melusta johtuvaa työuupumusta että tartuntatautien leviämistä. Työrauha ei kuitenkaan aina edellytä omia työhuoneita, vaan sitä voidaan parantaa myös hiljaisilla tiloilla, puhelinkopeilla ja muilla suljetuilla tiloilla.

4-2 (2).jpg

Yhteistyötyötilat tiimityöhön, ideointiin ja kokoustamiseen

Yhteistyö kaipaa yhtä lailla omaa tilaa kuin yksilötyöskentelykin. Siksi monitoimitilaan tarvitaan yksilötilojen rinnalle erilaisia yhteistyötiloja, kuten ryhmätyötiloja, luovia työtiloja sekä kokous- ja neuvotteluhuoneita. Tilat kannattaa suunnitella käyttötarkoituksen mukaan: luovaan ideointiin sopivat rennot tilat säkkituoleineen, intensiiviset ryhmätyöt hoituvat tehokkaasti rauhallisissa työhuoneissa, kun taas koko henkilöstön yhteisiin tapaamisiin ja koulutuksiin on omiaan isompi auditorio.

Rentoutumistilat edistävät työhyvinvointia

Kiireisen työpäivän vastapainoksi toimistolla on oltava mahdollisuus rentoutumishetkiin. Hyvin suunnitellut taukotilat houkuttelevat rauhoittumaan, virkistäytymään ja latautumaan. Esimerkiksi työpisteiden läheisyyteen sijoitettu sohvanurkkaus sopii hetkelliseen rauhoittumiseen työtehtävien välissä, taukohuone työtovereiden kanssa virkistäytymiseen ja hiljainen huone meditointiin ja latautumiseen.

Koronatartuntojen ehkäisemiseksi haluamme muistuttaa, että etenkin avoimissa ja yhteistyötiloissa on huomioitava myös työturvallisuus.

Sanna-Bio.png

 

Sanna Kuusakoski

GUEST WRITER