1-2 (2).jpg

Vältä burn-out etätyössä – vinkit jaksamiseen

Tänä keväänä useimmat meistä ovat työskennelleet etänä paljon enemmän kuin olemme tottuneet aikana ennen koronavirusta. Etätyöskentely on vaikuttanut monen henkiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen. Toisilla vaikutus on ollut positiivinen, kun työtä on saanut tehdä rennossa ja rauhallisessa kotiympäristössä, mutta monet ovat kokeneet myös negatiivisia vaikutuksia. Jos olet tuntenut olosi aiempaa paremmaksi ja virkeämmäksi etätyön myötä, niin hienoa! Etätyö selvästi sopii sinulle. Jos sen sijaan olet kokenut itsesi stressaantuneeksi, yksinäiseksi ja ahdistuneeksi, on sinun hyvä ryhtyä toimeen ja estää tilanteen paheneminen. 

Etätyössä suurimmat riskit ovat burn-out sekä yksinäisyys ja syrjäytyminen. Oma toiminta ja tilanteen tunnistaminen riittävän ajoissa ovat erittäin tärkeässä roolissa ongelmien ennaltaehkäisyssä. Tässä blogissa on hyväksi havaitsemiamme keinoja, joilla voit lisätä omaa jaksamista ja päästä etätöissäkin kohti tuttua, tehokasta omaa itseäsi. Jos tilanteesi on kuitenkin edennyt jo niin vaikeaksi, ettet koe pystyväsi tekemään tarvittavia toimenpiteitä yksin, haethan apua esimieheltäsi ja terveydenhuollon ammattilaiselta – kaikki ei ratkea aina omin avuin.

Untitled-design-13.jpg

Eriytä työ ja vapaa-aika 

Tämä on yksi tärkeimmistä asioista kotona työskenneltäessä, ja usein myös hankalin ylläpitää. Työn ja vapaa-ajan rajat hämärtyvät helposti, kun työmatka on makuuhuoneesta keittiönpöydän ääreen. Hyvä keino on luoda selkeästi oma ja erillinen tila työskentelylle. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta irrottaa yhtä huonetta kokonaan työkäyttöön, niin panosta ainakin työpisteeseen, jossa on mielellään korkeussäädettävä pöytä ja ergonominen tuoli.

Somista työpiste makusi mukaan esimerkiksi muutamalla viherkasvilla ja värikkäillä esineillä, jotta sen ääressä on miellyttävä työskennellä. Sulje mahdollisuuksien mukaan kaikki ulkoiset häiriötekijät pois, jotta pystyt keskittymään kunnolla työntekoon. Muista mielekkään työn imussa myös tämä: työtuntien tullessa täyteen sulje tietokone ja siirry vapaa-ajan viettoon.

3-2 (2)

Täytä kalenterisi järkevästi 

Kalenteri täyttyy helposti etäpalavereilla, ja samassa rytäkässä jäävät tauot pitämättä ja lounas syömättä. Kuulostaako tutulta? Jos yrittää jatkuvasti pinnistellä työpäivien ja palaverien halki liian vähäisen energian turvin, on jo matkalla kohti hankaluuksia. Aivojen pitää saada välillä hengähtää, ja keho tarvitsee säännöllisesti lisää energiaa. Suosittelemme varaamaan kalenterista ajan tauoille, jotta ne eivät jää palaverien jalkoihin.

Mieti myös luonnollista rytmiäsi ja hyödynnä se aika päivästä, jolloin olet tehokkaimmillasi. Yksillä aamu on tuotteliainta aikaa, kun taas toisilla käynnistyminen on hitaampaa ja tehokkuushuippu saavutetaan lounaan jälkeen. Ajoita haastavimmat tehtävät tehokkaimpaan aikaan päivästä, jos vain mahdollista.

4-1 (3).jpg

Hallitse viestitulvaa 

Vanhaa sanontaa mukaillen sähköposti on hyvä renki, mutta huono isäntä. Jatkuvasti keskittymistämme häiritsevä sähköposti on yksi suurimmista häiriötekijöistä työpäivän aikana, aivan riippumatta siitä missä työskentelemme. Heti ensimmäisenä kannattaakin ottaa sähköpostin ilmoitukset pois päältä, jotta voit itse päättää, milloin annat viesteille huomiota. 

Muista huomioida sekä kännykkä että tietokone. Pikaviestimissä voit useimmiten muuttaa tavoitettavuustietojasi, ja suosittelemme hyödyntämään niitä aina tarpeen mukaan. Kenenkään ei tarvitse olla joka hetki tavoitettavissa kaikissa viestikanavissa, ja kiireellisissä tilanteissa soittaminen on yhä paras vaihtoehto. 

Aseta tavoitteita 

Onnistumisen kokemukset motivoivat ja auttavat jatkamaan. Pilko työtehtäväsi pienempiin osiin, ja saat askelkartan kohti lopputulosta. Kartan avulla sinun on helpompi seurata työn etenemistä ja pysyä aikataulussa. Samalla kokonaisuus hahmottuu paremmin, ja yksittäisiin tehtäviin on helpompi keskittyä, kun seuraavat askeleet ovat selvillä. Tehtävien hallintaan löytyy useita näppäriä sovelluksia, joilla saat visualisoitua sekä askeleet että lopputuloksen.

Muista myös palkita itsesi tavoitteiden saavuttamisesta! Esimerkiksi lähikahvilan baristan juuri sinulle valmistama erikoiskahvi ja uunituore leivonnainen lisäävät kummasti motivaatiota.

5 (4).jpg

Ole yhteydessä työkavereihin 

Spontaaneita kohtaamisia työkavereiden kanssa ei kotona työskennellessä tapahdu, mutta voitte ylläpitää työn sosiaalista puolta ja ehkäistä yksinäisyyttä varaamalla aikaa kalenterista myös kevyelle jutustelulle kollegoiden kanssa. Yhteinen kahvitauko videoyhteyden välityksellä on toimiva keino vaihtaa kuulumisia, ja se on helppo toteuttaa vaikka kerran viikossa tai peräti päivittäin. 

Isommalle porukalle parempi vaihtoehto on chat-ryhmä, jonne voi jakaa videoita ja kuvia vaikkapa uudesta koiranpennusta tai onnistuneesta parvekeviljelmästä. Soita myös työkavereillesi ja kysy avoimesti kuulumisia – jokainen varmasti ilahtuu soitosta, ja saat itsekin paremman mielen. 

Pidä huoli terveydestäsi 

Fyysinen hyvinvointi tukee henkistä hyvinvointia ja päinvastoin. Pidä kehostasi kokonaisvaltaisesti hyvää huolta ja muista etenkin perusasiat: syö monipuolisesti, liiku päivittäin ja nuku riittävästi. Työpäivän aikana on hyvä syödä kevyesti ja usein, jotta energiatasot pysyvät mahdollisimman tasaisena. Työskentelyasentoa kannattaa vaihtaa ainakin kerran tunnissa ja muistaa myös seistä välillä. Käytä hyväksi myös etäpalaverit ja venyttele niiden aikana. Töiden tekeminen kotoa käsin tarjoaa useimmille mahdollisuuden nukkua aamuisin pidempään, kun työmatkaan ei tarvitse varata aikaa. Älä kuitenkaan venytä nukkumaanmenoa sen varjolla, että saat nukkua pidempään. 

Myös esihenkilö voi omalla toiminnallaan tukea alaistensa jaksamista ja hyvinvointia etätyössä. Vinkit etäjohtamiseen voit lukea aiemmasta blogistamme.

Krista.png

 

Krista Vallinrinne

OFFICE ENABLER