
Pidä mielesi ravittuna: eväät supertehokkaaseen työpäivään
Tehokkaan työpäivän aikana mielesi ravitsee ja pitää virkeänä kolme tärkeää asiaa: ruoka, juoma ja tauot. Kaikkia tulee olla sopivassa määrin ja säännöllisesti. Kaikki kolme ruokkivat mieltäsi ja auttavat jaksamaan koko työpäivän, ja pysymään virkeänä myös työpäivän jälkeen.
Kun toimit oikein, jaksat paremmin ja toimit tehokkaasti - jopa supertehokkaasti. Kiireessä saatamme kuitenkin unohtaa huolehtia itsestämme ja toimia vanhojen rutiinien mukaan. Päivä pyristellään läpi pienenä selviytymistaisteluna. Ajatellaan, että huomenna teen toisin, kunnes koittaa huominen, ja samat asiat toistuvat.
Miten rikkoa kaavoja, muuttaa rutiineja, ja miksi niitä yleensäkin pitäisi muuttaa? Hyviä kysymyksiä. Tässä sinulle muutamia vastauksia ja vinkkejä toimistotyöskentelyn tehokkuuden ja virkeän mielen ylläpitämiseen helpoin askelin, raapaisten juuri sopivasti pintaa syvemmältä.
Mutustellaan siis eteenpäin!

Syö oikein
Pidä myös työpaikalla kiinni säännöllisistä lounasajoista. Näin verensokerisi ei pääse laskemaan liian alas ja nälkä kurnia vatsassa. Toiset syövät aikaisemmin, toiset hieman myöhemmin, säännöllisyys on avainasemassa.
Helpota työpaikan nälkäkiukkua terveellisillä välipaloilla
Tärkeää on, että hyvissä ajoin ennen kuin nälkäkiukku saa vallan, tankkaat sopivasti terveellisillä välipalatuotteilla. Säännöllisillä välipaloilla jaksat, vaikka sitten koko pitkän työpäivän. Myös aivosi palkitsevat sinut. Ennen pitkää huomaat ajatusten kiitävän tasaisella supernopeudella, ja sivutuotteena myös työt sujuvat kuin rasvattu.
Syömällä terveellisillä ruokia, joissa on hyviä rasvoja, tankkaat aivoillesi luonnon superoktaanista polttoainetta. Meillä kaikilla noin puolet aivoista on rasvaa, ja aivot kirjaimellisesti tarvitsevat näitä hyviä rasvoja. Hyvät rasvat ovatkin eräänlainen aivojen luonnon voiteluaine.
Mitkä ovat hyviä rasvoja sisältäviä välipalatuotteita?
Hyviä rasvoja sisältäviä välipalatuotteita on helppo pitää työpaikalla mukana, vaikka ihan repussa, tai taukotilan keittiön jääkaapissa. Runsaasti hyviä rasvoja on esimerkiksi pähkinöissä, siemenissä, avokadossa, proteiinipatukoissa ja monissa muissa välipalatuotteissa.
Saksanpähkinät ovat tunnetusti yksi erityisen hyvä hyvien rasvojen lähde, kuten myös pellavansiemenet. Hyviä rasvoja on myös helppo lisätä ruokaan kuin ruokaan käyttämällä esimerkiksi rypsiöljyä.

Juo oikein
Oletko koskaan ihmetellyt, miten työpaikalla niin monella on vesipullo jatkuvasti mukana, ja siitä myös jatkuvasti hörpitään. Tämä ei tarkoita, että kaikki olisivat edellisenä iltana syöneet pussikaupalla suolaisia perunalastuna. Hörppimiselle on ihan syynsä.
Suuri osa kehostamme on vettä. Tarkemmin sanottuna noin kaksi kolmasosaa. Tätä vesimäärää kehomme kuluttaa koko ajan. Kulutus ei tarkoita urheilusuoritusta, tai edes liikkumista. Pelkästään istumalla työpöydän ääressä vettä kuluu hengityksen ja ihon kautta.
Mikäli töissä juot vettä liian vähän ja liian harvoin, vähenee myös kehossasi kiertävän veriplasman määrä. Seurauksena sydämen pumppausteho pienenee ja fyysinen suorituskyky heikkenee. Tunnet olosi uupuneeksi ja ajatuksesi tahmaavat. Pääsi reagoi kuivumiseen, eikä reagointi ole mikään ihme. Aivoistasi noin 75 % on vettä. Mikäli nestetasapaino heikkenee, aivosi painavat koko kehon hälytyksen päälle ja vauhti hidastuu, halusit tai et.
Veden säännöllinen hörppinen alkaa kuulostaa järkevältä, eikö totta?
Ota sinäkin vesipullo, kivennäisvesi tai muu itsellesi mieluinen virkistävä juoma mukaan töihin heti huomisesta alkaen, ja tee säännöllisestä hörppimisestä tapa, vaikka alkuun pitäisikin vähän useammin käydä vessassa. Pian sinäkin kuulut työpaikan virkeisiin hörppijöihin, kehosi kuivetu ja mielikin muuttuu superkirkkaaksi.
Entä piristävät juomat?
Suomessa juodaan paljon kahvia. On sanottu, että jos kahvi loppuisi, koko Suomi pysähtyisi. Usealla on aamuisin pakko saada kupillinen kahvia, muutoin koneet eivät yksinkertaisesti käynnisty. Suurin osa juokin kahvinsa juuri aamulla, viimeistään heti töihin päästyään.
Aamukahvia tulisi kuitenkin välttää.
Miksi?
Ihminen tuottaa valppautta edistävää stressihormonia eniten aamulla. Aktiivinen stressihormonin tuotanto puolestaan lieventää kahvin kofeiinin vaikutusta, eli hyvä kofeiini menee ikään kuin hukkaan. Rutiinin toistuessa kehosi oppii hylkimään kahvin sisältämän kofeiinia. Tarvitset aina vain vahvempaa ja vahvempaa kahvia, ja tämä siis korostuu juuri aamuisin. Mikäli mahdollista, nauti kahvisi vähän myöhemmin, muutama tunti töihin saapumisen jälkeen.
Kahvilla tai ilman, joskus meillä kaikilla on myös superväsyneitä päiviä. Tällöin voi olla tarpeen korkata tölkki energiajuomaa. Runsaasti kofeiinipitoisissa energiajuomissa on yleisesti kahvi- ja guarana-uutetta kofeiinin lähteenä sekä eri b-vitamiineja. Kun olo on poikkeuksellisen väsynyt, voi energiajuoma auttaa jaksamaan, ja pitää koneet sopivasti käynnissä. Joskus kun tarvitsemme pienen lisäpotkun, jotta suoriudumme päivän tehtävistä arkisen supersankarin tavoin.

Taukojumpasta terveellistä energiaa
Istutko sinäkin paikoillasi lähes koko pitkän työpäivän?
Toimistotöissä liikkuminen koko pitkän työpäivän aikana jää usealla hyvin vähäiseksi. Liikkumattomuus vaikuttaa paitsi kipeyttävästi lihaksistoon ja niveliin, se myös ajaa vireystilaamme alas. Liikkumattomuus hidastaa verenkiertoa ja saatat välillä huomata jaloissa tai käsissä puutumista. Silloin aivosi yrittävät kertoa sinulle jotain.
Taukojumppa on eräänlainen aivojen välipala. Pieni liikkuminen antaa aivoille veren mukana happea ja koko keholle virtaa. Pelkkä kävely riittää, mutta mikäli jaksat samalla hieman venytellä, pomppia ja tehdä vaikka muutaman kyykkyhypyn, huomaat kyllä eron. Syke nousee ja veri kiertää koko kehossa, aina päähän saakka. Muistat mitä sinun piti hetki sitten kirjoittaa esitykseen, mitä asioita selvittää ja taas hommat jatkuvat - superenergisesti.
Muista siis alkuun nämä kolme kertomaani asiaa.
Koska en suoralta kädeltä itsekään muista niitä kaikkia, taidan pitää pienen tauon, hakea aivoja ravitsevaa välipalaa ja hörppiä hieman vettä.
Pidetään mielet virkeänä, myös työpaikalla!

Tomi Hakala
CONTENT SPECIALIST