Kavvitauko

Työpaikan täydellinen kahvitauko: näillä eväin onnistut

Kahvitauko on se hetki päivästä, joka niputtaa ihmiset yhteen. Se sopii täydellisesti pieneen tarinointiin, ol sitten kyse mökkireissusta tai jumittavasta Excelistä. 

Se tauottaa työpäivän ja on meistä monelle kaivattu levähdys. Silloin ajatukset hetkeksi irtautuvat työnteosta. 

Jotta toimiston ahkerat uurtajat palaisivat tauon jälkeen työpöytiensä ääreen täynnä energiaa, miten toimiston kahvitauosta saisi hieman täydellisemmän? 

Minäpä kerron. 

Tarinan pääosassa nähdään kahvi, onhan tauon nimikin kahvitauko. Mukana seikkailee myös teetä ja välipaloja, näistä lisää tuonnempana.  

kahvi

Ensiksi muutamia valistuksen sanoja. 

Toimistoissa ympäri maailma nautitaan päivittäin mittavia määriä kahvia ja teetä. Kahvi ja tee molemmat, ovat mainio mahdollisuus vaikuttaa kestävän kehityksen suuntaan. Kahvin ja teen ainesosiin, pakkausmateriaaleihin ja valmistukseen käytettyjen resurssien huomioiminen tuotteen ostovaiheessa, on sanomattakin kullanarvoista.  

Kestävän kehityksen tärkeyden ymmärtäneet yritykset huolehtivat ja varmistavat, että kahvin ja teen valmistuksessa huomioidaan ympäristöasiat ja, että prosessi toimii kaikille osapuolille reilusti, maanviljelijöistä lähtien. 

Sinun tulee vain tehdä ostohetkellä oikea valinta. 

Ensi kerralla, kun selailet kahveja verkkokaupassa tai pidät kaupassa kahvipakettia kädessäsi, tutki hetki pakkausten etikettejä ja anna löydösten ohjata kulutustottumuksiasi. 

kahvi

Näin valitset oikein 

Luomu, UTZ, Rainforest Alliance, Reilun kaupan -tuotteet. Kahvipakkausten erottuvat ympäristösertifikaatit ovat lisätty syystä. Niiden avulla vastuullisten valintojen tekeminen on meistä jokaiselle helppoa ja läpinäkyvää, yhdellä vilkaisulla.  

Kuten tiedämme, kahvi tehdään pavuista ja kahvipavut ovat kahvipensaan paahdettuja siemeniä. Kahvin makuun vaikuttavat niin pavun lajike, miten sen on paahdettu ja mistäpäin maailmaa on papu matkansa tehnyt. Lähes poikkeuksetta kahvi kulkee pitkän matkan ja käy läpi monen monta työvaihdetta, ennen kuin maailmaa nähneenä päätyy uutettuna kuppiin. 

Kahvi- ja teetuokion järjestäjänä sinun kannattaa selvittää myös työntekijöiden toivotuksia, ja tehdä heidän sekä ympäristön arvoihin sopivia tuotevalintoja, vaikka pienen palautekyselyn muodossa. Näin saat luotua kaikille toimiston kahvi- ja teehetkeen osallistuville täydellisen tuokion. 

Valitsemalla kestävää kehitystä tukevaa kahvia tai teetä tiedät, että tuotteiden kulkema matka ja työvaiheet ovat tehty ympäristöä sekä kahvinviljelijöitä kunnioittaen.  

Valinnoissa kannattaa aina kulkea kestävä kehitys edellä.  

Entä vegaanit? 

Mikäli toimistolla kahvin ja teen ystävät ovat vegaaneja, ei huolta. Kahvi ja tee ovat automaattisesti vegaaneja. Syystä esimerkiksi sellaista termiä kuin vegaani kahvi ei ole olemassa.  

Kahvi tehdään paahdetuista kahvipensaan siemenistä. Eläimiä ei prosessiin liity, lukuun ottamatta aasia, joka vetää käsin poimittuja papuja kuljettavaa kärryä maailman toisella puolen. Entä tee? Sama juttu, eri aasi. Kaikki tee, joka tehdään yksinomaan teekasveista, on aina automaattisesti vegaania.  

Enemmän on vähemmän 

Koska kyse on toimiston kahvihuoneesta, jossa lähtökohtaisesti juodaan päivän aikana paljon kahvia, vältä mahdollisuuksien mukaan pieniä yksittäispakkauksia. Ne tuottavat ylimääräistä pakkausjätettä ja loppupeleissä myös maksavat enemmän.  

Sen sijaan, suosi suuria tukkupakkauksia, tai yksinkertaisesti vain tilaa kerralla enemmän. Suurempi kertatilaus tarkoittaa vähemmän kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä, vähemmän pakkausjätettä ja yleensä myös parempaa yksikköhintaa, jo kuljetuskustannukset huomioiden. 

kahvipavut

Suosi papuja 

Kahvista kun puhutaan, suosi papuja. Kahvipavuissa aromi ja maku säilyvät reilusti kahvijauhetta pidempään. Papu itsessään säilöö kahvin makuaromit kuorensa alle ja pääsette nauttimaan kirjaimellisesti vastajauhettua kahvia. Toki jauheen tavoin, tarvitsevat pavut lopulta ilmatiiviin säilytysrasian. Noudattamalla valmistajan säilytysohjeita, säilyvät kahvipavut pakkauksen avaamisen jälkeen jopa kuukausia. 

No niin, nyt olen saanut sinut innostumaan kahvipavuista. Seuraavaksi suosittelen harkitsemaan kahvipapuja käyttävää automaattista kahvikonetta. Nykyaikaiset automaattiset kahvikoneet toimivat luotettavasti, ovat helppoja huoltaa ja jauhavat tuoretta kahvia napin painalluksella. Allekirjoittanut on koneita aikansa käyttänyt ja maallikkona huoltanut, ja helppoahan on. Automaattikoneet mahdollistavat myös erikoiskahvien, kaakaon tai ihan kuuman teeveden tekemisen käden käänteessä. 

Ja pääroolin saa 

Mikäli olet joskus juonut kahvia, kukapa meistä ei, olet varmasti nähnyt kahvipaketin kyljessä sanan arabica. Arabica on kahvin yleisin lajike. Vaikka makuasioista ei koskaan soisi kiisteltävän, arabica on useimpien mielestä parempi vaihtoehto. Se, joka saa aina kaiken kunnian.  

Miksi? Se selviää pian. 

Ehkä jo arvasitkin, että toinen yleinen, mutta ei niin suosittu kahvilajike, on robusta. Kitkerän maun lisäksi paremmuutta arvottaessa robustan edullisemmalla hinnalla on sanottavansa. Tämä johtuu puhtaasti käytännön seikoista. Robustan kasvattaminen on vähemmän työlästä ja se kasvaa nopeammin. Kitkerä maku sen sijaan, se on joidenkin vannoutuneiden kahvinystävien mielestä vallan hyvä asia. Voimakas maku on nimittäin peräisin kofeiinista. Tarkemmin sanottuna, kofeiinin suuresta määrästä. Robusta onkin luonnon oma energiajuoma. Tuhti kuppi vahvaa robustaa pitää silmät auki, päivän päätteeksi nautittuna myös öisin. 

Valitsemalla toimiston kahvihuoneeseen arabica- ja robusta-lajiketta sekä näiden sekoituksia, onnistut varmasti. Sekoitettujen aromien kirjo tarjoaa täydelliset eväät kahvinystävien makunystyröiden hemmotteluun. Samalla nostat heidän vireystasonsa mukavan keskustelun saattelemana. 

tee

Meille, teille vai toimistohuoneeseen teelle? 

Ei unohdeta teetä. Kaikki tee tulee Camellia sinensis -teepensaasta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki tee maistuu samalta. 

Miksi näin?  

Teepensaan erilaiset maut muodostuvat pitkälti sen pohjalta, missä teetä kasvatetaan. Muun muassa maaperä ja ilmasto muokkaavat teen makua. Teetä viljellään eri puolilla maailmaa Kiinasta Keniaan. Näillä eväin erilaisia makuja syntyy tuhansia. Niistä voidaan kuitenkin erottaa perusmaut. Tässä niistä kolme, joiden turvin onnistut luomaan toimistollesi täydellisen teetuokion. Perusmakuja ja niiden muunnelmia kannattaa aina pitää valmiina toimiston kahvihuoneessa. 

Musta tee on teelaaduista yleisin. Musta tee on kuivettunut ja täysin hapettunut. Tämä poistaa mausta kitkeryyden. Vihreän teen valmistuksessa vältetään teelehtien hapettumista, jotta tee säilyttää luonnollisen vihreän värinsä ja tuoreen maun. Valkoisen teen valmistuksessa teelehtien annetaan kuivua, mutta niitä ei hapeteta. Valkoisen teen maku makeaa, kermaista ja pehmeää.  

Kuten mainittu, kolmen perusmaun kanssa pääset pitkälle, mutta teen vannoutuneet teen ystävät osaavat toki arvostaa monipuolista valikoimaa. Mikäli haluat tehdä erityisen vaikutuksen, kokeilepa lisätä kattaukseen reilumman kokoinen teelajitelma, ja katso mihin pussi sitten laitetaan. 

kahvi ja maito

Kahvin (ja miksi ei myös teen) kanssa 

Kaurajuoma, soijajuoma, mantelijuoma, kasvijuoma. Kahvimaidon korvikkeena käytettäviä kasvipohjaisia juomia on tänä päivänä kymmeniä. Jo erilaisten makuvivahteiden myötä kasvipohjaiset kahvijuomat tuovat toimiston kahvihetkeen kaivatun toisen vaihtoehdon, ja ne maistuvat myös muille kuin vegaaneille. 

Kasvipohjaisten kahvijuomien mauissa on suuria eroja. Toiset ovat voimakkaan makeita, toiset täyteläisiä, toiset vetisiä ja toiset sopivan neutraaleja. Pitämällä toimiston kahvihuoneessa sopivan lajitelman valmiina, tarjoat myös vannoutuneille lehmänmaidon ystäville mahdollisuuden huomaamattomasti koeajaa kasvipohjainen vaihtoehto. Jos ei muuten, niin vaikka kasvijuomamaistajaisten merkeissä. Ties vaikka sinäkin löytäisit uuden kestosuosikin. 

pähkinät

Mennään pähkinöiksi 

Kahvihuoneessa ei pelkästään hörpitä kuumaa, siellä myös syödään ja napostellaan. Erilaiset pähkinät ja pähkinäsekoitukset sopivat täydellisesti kahvitauon kattaukseen.  

Pähkinöiden syömisellä on itse asiassa useita terveyshyötyä. Ne auttavat painonhallinnassa, parantavat muistia ja alentamalla kolesteroliarvoja suojaavat myös sydäntä. Pähkinät kätkevät sisäänsä antioksidantteja, proteiinia, kuitua, rasvoja sekä monia muita hyödyllisiä ainesosia. 

Voit asetella pähkinät taukohuoneeseen valmiiksi kannella suljettaviin suljettaviin kulhoihin, joista jokainen voi kauhoa lautaselleen haluamansa pähkinäsekoituksen, ja mutustella menemään. Vaihtoehtoisesti voit tarjota valmiita pähkinälajitelmia pienemmissä annospusseissa. Pienet pussit kulkevat kätevästi mukana unohtuneen Teams-palaverin yllättäessä. 

Entä keksit ja herkut? Niitä ei pidä unohtaa, harva kun herkuista kieltäytyy. Työnsä ahkerien uurtajien saa ja pitää välillä palkita itsensä pienellä herkutteluhetkellä - miksi ei sitä voisi tehdä jo toimistolla?  

Sopivasti makeat kaurakeksit tarjoavat oivan vaihtoehdon makeisille. Kekseissä löytyy vaihtoehtoina tummaa ja vaaleaa suklaata, erilaisia marjamakuja ja edellisten yhdistelmiä. Mikäli haluat viedä kattauksen astetta juhlavampaan suuntaan, vaikka työkaverin merkkipäivän kunniaksi, voit koristaa kahvihuoneen pöydän tyylikkäillä suklaakonvehdeilla ja vegaanisilla täytekekseillä - aina ei tarvita kakkua.  

Ei toki makeaa mahan täydeltä, mutta herkuttelu silloin tällöin tuo aimo annoksen mielihyvää ja piristää kenen tahansa päivää. Sitten vain shoppailemaan. Koska kesäsäähän ja -kuntoon on kirjoitushetkellä vielä matkaa, taidan itsekin maistaa muutaman täytekeksin. 

Tehdään yhdessä kestäviä valintoja, herkutellaan ja nähdään toimiston täydellisellä kahvitauolla!  

Tomi hakala

 

Tomi Hakala

CONTENT SPECIALIST