vastuullinen työpaikka

Näin teet työpaikastasi kestävää kehitystä tukevan

Kestävää kehitystä tukevan yrityksen tavoitteena on löytää tasapaino ympäristön, yrityksessä työskentelevien ihmisten ja liiketoiminnan kehityksen välillä.  

Työpaikan kestävä kehitys on ympäristön huomioiva ja sitä kunnioittava tapa toimia. Se on tapa, jolla saadaan yrityksen tämän hetken tarpeet tyydytettyä, ja mahdollistetaan sama myös tuleville sukupolville.  

Kestävän kehityksen trendi ohjaa meitä kaikkia oikeaan suuntaan ja kasvavassa määrin suuret sekä pienet yritykset etsivät tapoja vähentää toimintansa aiheuttamia ympäristövaikutuksia.  

Toimimalla ekologisesti ja vähäpäästöisesti ympäristökuormitus vähenee ja samalla myös uusien kasvumahdollisuuksien ovi avautuu.  

Kuulostaako hyvältä? Jatka lukemista.  

Alla kerron käytännönläheisiä neuvoja, miten työpaikallanne voi toimia kestävän kehityksen mukaisesti, ja mikä parasta, voit aloittaa jo tänään. 

Tyhjä parkkiruutu on ympäristöteko 

Joskus auto on työmatkailijan ainoa vaihtoehto. Jokainen meistä voi kuitenkin aika ajoin katsoa peiliin, ja jättää työpaikan parkkiruudun tyhjäksi. Autoilun sijaan, varaa matkaan hieman enemmän aikaa, ja sateettomana päivänä pyöräile töihin. Myös sähköisiä tapoja liikkua löytyy useita sähköpyörästä sähkölautaan.  

Mikäli matkaa ei ole paljon tai liikut julkisilla, perinteinen kävely kodista tai toimistoa lähimmältä pysäkiltä antaa mahdollisuuden hetken nauttia luonnosta ja saada samalla raitista ilmaa sekä hyötyliikuntaa. 

Tehkää yrityksessänne aloite ja kannustakaa henkilökuntaa käyttämään autoilulle vaihtoehtoisia kulkumuotoja. Tehkää myös vaihtoehtojen käytöstä mahdollisimman helppoa, esimerkiksi säilytyksestä pieniin polkupyörän huoltotöihin, yhteishankinnoista sähköavusteisten kulkuneuvojen latausmahdollisuuteen.  

Kannustus autottomaan liikkumiseen on panostus ympäristöön ja työhyvinvointiin. 

kotitoimisto

Jää kotiin hyvällä omalla tunnolla 

Hybridi- ja etätyöskentely ovat tulleet jäädäkseen. Mikäli pitkän työmatkan takia esimerkiksi pyöräily ei ole vaihtoehto, jää kotiin. Usein fyysinen läsnäolo työpaikalla ei ole välttämätöntä. Aamun askareiden lomassa pysähdy hetkeksi ja mieti, kannattaako töihin ja aamuruuhkan sekaan edes lähteä.  

Mikäli saat työt tehtyä tehokkaasti ja häiriöittä kodistasi tai muusta läheisestä paikasta käsin, etätyöskentely sopii työnantajallesi ja kotona yhteydet sekä työvälineet ovat kunnossa, jätä itsesi hyvällä omalla tunnolla kotiin.  

Juo aamuauringon paistaessa kuppi kahvia ja lue päivän ensimmäiset sähköpostit levollisin mielin, vaikka parvekkeella käsin, lintujen viserrystä kuunnellen. Työmatkasta säästyneen ajan voit käyttää muuhun hyödylliseen ja ympäristö kiittää. 

Lähde liikematkalle tietokoneella 

Yritysten liikematkustus aiheuttaa suuria hiilidioksidipäästöjä ja on matkaajalle yleensä raskasta. Taksimatka lentokentälle, lentokoneella toiseen maahan, taksimatka hotellille, liikkuminen asiakkaan luo, takaisin hotellille ja niin edelleen. Lopulta yksi liikematka on monen matkan summa isolla hiilijalanjäljellä. 

Onneksi on helpompiakin tapoja pitää yhteyttä Luigiin Italiassa tai Ralphiin Saksassa. Loikka digitaaliseen maailmaan ei tarkoita vain sähköpostien lähettämisestä ja sähköisiä asiakirjoja. Tekniikan suomia mahdollisuuksia pitää hyödyntää ja ottaa tavaksi. 

Mikäli työpaikallanne kierretään ahkerasti maailmaa, kannusta kaikkia korvaamaan mahdollisimman monta vuosittaista matkaa videopuheluilla, ja tehkää muutoksesta mahdollisimman helppoa kannustamalla ja panostamalla laadukkaisiin videoneuvottelulaitteisiin. Esimerkiksi suuri näyttö, teräväpiirtokamera ja selkeä äänentoisto saavat aikaan lähes aidon läsnäolon vaikutelman. Pian huomaat, että kukaan edes halua kiirehtiä lentokentälle. 

Mikä parasta? 

Mitä enemmän videoneuvottelulaitteita käytetään ja ympäristöä kuormittavaa määrällisesti liikematkustusta vähennetään, sitä moninkertaisemmin laitteet maksavat itsensä takaisin, joka vuosi.

muoviroskat

Sano ei muovijätteelle 

Useissa toimistoissa kahvihuoneet ovat paitsi taukotiloja myös paikkoja, joissa nautitaan päivän lounas. Toimistolla syömiseen liittyy vahva kertakäyttökulttuuri, esimerkiksi muovisten aterimien muodossa. Käyttämällä pestäviä aterimia, lautasia ja juomamukeja, jää suuri määrä muovijätteestä heti kättelyssä pois. Kannattava kahvihuoneen kertainvestointi. 

Kertakäyttöistä muovijätettä kertyy kuin varkain myös muilla tavoin. Esimerkiksi lounaaksi haettujen aterioiden pakkauksissa kannattaa olla tarkkana ja valita tuotteita, joissa myös ympäristöasiat ovat huomioitu.  Mikäli ruokakaupan palvelutiskillä tai kylmähyllyillä löytyy vaihtoehdoksi vain perinteisiä muovipakkauksia, kannattaa tutkia muita vaihtoehtoja.   

Työnantajan ohjaava rooli kahvihuoneen työpaikkaruokailussa tärkeä. Tarjoamalla työntekijöiden käyttöön riittävän määrän pestäviä astioita, aterimia ja juomalaseja, käyttövalmiina kahvihuoneen astiakaappiin, jää usealta lounastelijalta muoviverrokit käyttämättä.  

Kahvihuoneen jäteastioissa kannattaa unohtaa kauppojen muovipussit ja suosia biohajoavia sekä kompostoituvia roskapusseja. Käytä myös paperipyyhkeitä, jotka ovat valmistettu kierrätetyistä raaka-aineista tai vastuullisesti kasvatetuista puista.  

lajittele

Lajittele, kierrätä ja hallitse 

Työpaikalle on hyvä suunnitella ja ottaa käyttöön jätteiden lajittelu- ja kierrätysohjelma. Suunnitelman ei tarvitse olla pitkä ja seikkaperäinen, jo yksinkertainen ohjeistus auttaa kaikkia toimimaan oikein. 

Lajittelu helpottaa jätteiden käsittelyä ja erottelua kaatopaikoilla. Varsinkin lajittelematon sekajäte on ympäristölle kuluttavinta. Huonosti lajiteltu tai kokonaan lajittelematon jäte jopa hankaloittaa jätteen jatkohyödyntämistä. 

Aloita lajitteluohjelma suunnittelu listaamalla työpaikkanne erilaisia poisheitettäviä ja kierrätettäviä jätteitä, kilpailuta yrityksen jätehuolto ja varaa eri jätteille omat jäteastiat. Yleensä listalle kertyy useita erilaisia jätteitä. On biojätettä, paperia, muovia, metallia, paristoja, tulostuskasetteja, elektroniikkaa - toimialasta riippuen listasta voi tulla hyvinkin pitkä (muistathan asiakkaanamme hyödyntää veloituksetonta värikasettien palautusohjelmaamme). 

Kun lajitteluastiat ovat valmiina, merkitse jokainen jäteastia ja kierrätyskori. Selkeä merkitseminen sulkee pois käyttäjäperäiset virheet ja tehostaa jätteiden lajittelua. Hyvinkin suunniteltu lajittelu voi mennä käytännön tasolla hukkaan, mikäli väärät jätteet päätyvät vääriin astioihin.  

Hei, kuka sammutti valot? 

Vaikka syksyllä ja talvella on Suomessa pimeää, alkaa kesän lähestyessä valoa tulvia ovista ja ikkunoista. Pimeän talven jälkeen onkin hyvä totutella vähentämään valokatkaisimen käyttöä. Kesällä Suomessa on valoisaa heti aamusta, jatkuen pitkälle iltaan, jopa yöhön. Mikäli toimistollenne pääsee luonnonvaloa, et välttämättä tarvitse työpisteelläsi koko työpäivän aikana lainkaan keinovaloa.  

Luonnonvalosta huolimatta, toisinaan valaisimia toki tarvitaan. Suuntaa katse kattoon. Mikäli työpaikallanne on paljon loisteputkivalaisimia varmista, että putket ovat ledejä. Yllättävän useassa suuressakin toimistossa käytetään edelleen perinteisiä loistevaloputkia, ja putkia on yleensä paljon. Yhden perinteisen 150 cm loisteputken kulutus on noin 58 wattia. Vastaavaan led-loisteputken kulutus puolestaan on noin 18 wattia. Eroa siis kertyy. 

WC-tiloihin, varasto- ja jätehuoneeseen sekä muihin vastaaviin kannattaa lisätä liiketunnistimilla syttyvät led-valaisimet. Valot pysyvät päällä vain tarpeellisen ajan ja sammuvat automaattisesti henkilön poistuttua. 

Valojen lisäksi huomioi myös muut energiankulutuksen peruskäytännöt, kuten tietokoneiden ja muiden laitteiden sammuttaminen työpäivän päätteeksi. Huomioi energiankulutus myös laitteiden hankintavaiheessa. Jopa energiapihi kannettava tietokone tuo säästöjä energiankulutukseen, pöytäkoneista tai palvelinsaleista puhumattakaan. 

Muista aina, että kokonaisuudessa kaikella on merkitystä. 

Vähennä työpaikan paperinkulutusta 

Vuosia takaperin puhuttiin paperittomasta toimistosta. Sellaisenaan asia ei varmasti vielä pitkään aikaan toteudu, mutta digitaalinen maailma mahdollistaa työpaikalla kulutettavan paperin määrän huomattavan vähentämisen. 

Toimiston dokumentit kannattaa tallentaa ja turvallisesti säilöä digitaaliseen muotoon, esimerkiksi hyödyntämällä pilvitallennustilaa ja laadukkaita ulkoisia tallennusmedioita. Pilvitallennus helpottaa useiden silmäparien kautta kulkevien asiakirjojen käsittelyä. Tieto on kaikkien dokumenttia käsittelevien saatavilla ja nähtävillä heti, paikasta ja ajasta riippumatta. Ulkoinen tallennusmedia puolestaan toimii ilman verkkoyhteyttä, ja on yleensä nopeampi suurien tiedostojen käsittelyssä.  

Kun on tarve tulostaa, käytä kestävästi tuotettua paperia, kierrätä ja käytä kierrätettyjä tulostinkasetteja ja suosi hankinnoissa energiapihejä tulostimia. Ennen kuin tulostat, mieti hetki onko tulostus välttämätöntä, tarvitsetko dokumentista tosiaan paperisen version. Mikäli tulostat vain helpottaaksesi dokumentin lukemista, kannattaa panostaa laadukkaaseen näyttöön. 

Kuten valokatkaisija, usealla meistä tulostaminen tulee miltei automaattisesti vanhasta muistista. 

vihreä yritys

Tee kestävästä kehityksestä tapa toimia 

Osallistuta työpaikallasi kaikki ajattelemaan ja toimimaan vihreämmin. Keskustele avoimesti, tee yhteistyötä ja kerää ideoita siitä, miten juuri teidän yrityksenne voi muuttua kestävän kehityksen suuntaan. Parhaat ideat syntyvät koko työyhteistyön osallistumisella. 

Pallon ojentaminen työyhteisölle antaa heille mahdollisuuden omaksua yrityksen vihreää suuntaa käytännönläheisesti, ilmentää omaa näkemystä ja keksiä uutta. Tietouden edistäminen positiivisen työympäristön tuella antaa tilaa tarkastella kokonaisuutta ympäristön laajemmasta näkökulmasta. 

Kestävään kehitykseen ja vihreisiin arvoihin kannustaminen edistää myös työhyvinvointia. Se auttaa kaikkia yrityksessä työskenteleviä tuntemaan olonsa paremmaksi, terveellisemmäksi, tyytyväisemmäksi ja halukkaammaksi menestyä yhdessä yrityksen kanssa, ympäristön ehdoilla. 

Suosi sidosryhmäsi vihreitä yrityksiä 

Aina kun mahdollista, suosi sidosryhmäsi vihreiden yritysten tuotteita ja palveluja. Tee kestävän kehityksen mukaisista valinnoista uusi normaali, mahdollisimman laajalla skaalalla. Ohjaa ja kannusta myös verkostosi yhteistyökumppaneita muutoksessa. 

Tilaisuuden tullen tee yrityksesi yhteistyökumppaneista taustaselvitystä ja haasta heitä panostamaan vihreään ajatteluun. Minkälaisia suunnitelmia tai käytännön toteutuksia heillä on kestävän kehityksen eteen? Ovatko he samalla viivalla yrityksenne näkemysten kanssa?  

Toimimalla ilman poikkeuksia vihreämmin, myös asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa, kuljetatte eteenpäin vihreän ajattelun viestikapulaa. Omilla valinnoilla, teoilla ja niistä kiinni pitämisellä on suuri merkitys myös muiden silmissä.  

Olemme astuneet kynnykselle, jonka ylittäessä kestävästä kehityksestä tulee liiketoiminnan kriittinen edellytys. Ei vain mainospuhetta ja keino kiillottaa brändikilpeä. 

Tomi hakala

 

Tomi Hakala

CONTENT SPECIALIST