Sta op

Thuiswerken met de kinderen

De coronacrisis eist al een aantal weken zijn tol en ook voor jouw kinderen kan dit lastig worden. Thuiswerk kan daardoor al eens wat stroever verlopen. De kleinsten willen veel aandacht terwijl de grootsten zich vervelen. Maar geen zorgen, wij helpen jou uit de nood en geven je enkele tips mee hoe je jouw kinderen actief kan bezighouden.

Kind schilderen

5 tips om jouw kleine spruit bezig te houden

1. Ontspanning

Geef jouw kind een ontspannende opdracht zoals een mooi kasteel bouwen met wc-papier of een krijttekening maken op de stoep. Dan heb je weer een goed excuus om even recht te staan en te bewegen.

2. Huiswerk

Plan vaste huiswerkmomenten in met duidelijke doelstellingen. Laat je kind nadien ook eens leuke tekening maken voor de juf of meester die je dan nadien kan inscannen en doorsturen.

3. Beloning

Beloon een inspanning voor school met iets wat jouw kind heel fijn vindt. Dit kan gaan van een film tot een half uurtje op de iPad of tablet.

4. Dutjes

Voorzie voldoende rust en regelmaat voor jouw kleintje. Zo kan jij tijdens de dutjes goed doorwerken.

5. Klusjes

Een huishoudelijk klusje hier en daar kan zeker en vast. Stofzuigen, afstoffen… Het houdt je kind bezig en helpt jou ook.

kleurrijk

5 tips om jouw puber uit de verveling te halen

1. Uitdagingen

Daag jouw puber uit om iets nieuws uit te proberen. Zo zijn truien breien, zelf T-shirts maken, kaartjes schrijven en joggen heel populair de laatste tijd.

2. Workouts

Nu de fitnesscentra tijdelijk gesloten zijn kan je voorstellen aan je puber om een online workout te volgen. Zo blijven ze toch voldoende in beweging.

3. School-opdrachten

Herinner je puber er aan dat school zeer belangrijk is. Zorg ervoor dat ze één uur per dag voor school werken en beloon dit met een avondje Netflix.

4. Uitslapen

Welke puber houdt nu niet van uitslapen? Zo kan jij lekker vroeg beginnen werken en je langer focussen.

5. Centje bijverdienen

Geef jouw puber klusjes zoals hun kamer schoonmaken, eens stofzuigen… en beloon hen met een kleine som geld. Motivatie verzekerd!

Moet jij thuiswerken…

Als alleenstaande ouder?

  • Plan je vergaderingen op voorhand en houd rekening met je taken. Het aantal werkuren zijn minder van belang.
  • Laat jouw kind of puber meedoen in jouw dagdagelijkse taken na het werk. Moet je koken, schoonmaken of afwassen? Doe dit dan samen, zo spenderen jullie meer tijd met elkaar.
  • Zorg voor een routine. Eet en slaap op vaste uren. Tijdens het eten pauzeer je samen met jouw kind en zorg je ervoor dat ze niet ‘hangry’ worden!

En jouw partner niet?

  • Trommel jouw partner op om leuke activiteiten uit te voeren met je kind. Zo kan je samen met jonge kinderen een mooie tekening maken. Jouw puber kan je dan weer bezighouden door eens samen met hen te gaan joggen of wandelen.
  • Plan samen de middagpauze en de tijd voor ontspanning in. Zo zijn jullie nog eens samen als een gezinnetje, wat je kind of puber zal waarderen.

Samen met jouw partner?

  • Volg dan zeker bovenstaande tips op!