NSWE 2022_Jan&Jos

Huiveringwekkende safaribeelden met Jan en Jos

 

Er ging een merkbare siddering door de zaal. Op het grote scherm een foto van een groot opblaaszwembad met daarin twee halfblote mannen, een tafel met veel drank én een enorme ghettoblaster. Het snoer daarvan is verbonden met een stekkerblok dat in het bad drijft op twee slippers… Even later opnieuw huivering in de zaal bij het beeld van een man die op zijn knieën zit en zo als menselijke workmate fungeert voor een collega die met een cirkelzaag een plank aan het bewerken is. Welkom in het safaripark van Jan en Jos!
 

NSWE 2022_Jan

Serieuze boodschap

Jan Snijder heeft jarenlange ervaring als veiligheidskundige en arbeidshygiënist. Jos Bus is communicatiedeskundige. Met een handvol collega’s vormen ze de Safety Safari, een onderneming die organisaties loodst naar een hoger niveau in hun veiligheidscultuur. Daarvoor hebben ze verschillende middelen tot hun beschikking, één daarvan is de ‘Safety Safari’. Een ontdekkingsreis waarbij zij aan de hand van foto’s en filmpjes een zoektocht starten naar de ‘diersoort’: de mens. We observeren de mens in het wild, we zien hoe de mens woont, hoe hij eet en hoe hij zich verplaatst. Kortom, we krijgen uitgebreid te zien hoe dit kuddedier zich gedraagt, waarbij je keer op keer je tenen kromt als je ziet hoe ondoordacht, onverantwoord en uiterst gevaarlijk deze diersoort te werk kan gaan.

De safaritocht van Jan en Jos wordt op onderhoudende wijze aan elkaar gepraat. De presentatie zit vol met beeldmateriaal. Een heleboel grappige foto’s, maar ook foto’s van situaties waarbij je mond van verbazing openvalt. Zoals van die mannen die roekeloos omgaan met 220 volt in hun zwembad. Of van twee toegangsdeuren van een brandweerkazerne, die geblokkeerd zijn door meer dan twintig loodzware pallets met tegels die pal voor die deuren zijn neergezet…

De onderliggende boodschap van Jan en Jos is dan ook verre van grappig, maar juist uiterst serieus. Via hun ‘verrekijkers’ laten ze zien hoe de mens er keer op keer in slaagt om onveilige en ongezonde situaties te creëren. De Safety Safari is dan ook bedoeld als ‘eyeopener’. Als extra aanmoediging aan managers en veiligheidskundigen om hun kudde naar veiligere oorden te leiden.

NSWE 2022_Jos

Wakker schudden

De twee hadden aan het einde van hun ‘wakker-schud-safaritocht’ ook nog een aantal aanbevelingen voor de veiligheidskundigen in de zaal. Eén daarvan is dat ze meer en vaker moeten ‘omdenken’. “Op 9 miljoen werkenden tellen we jaarlijks 77.000 ongevallen met verzuim. Dat is minder dan 1%. Is dat veel? Je kunt ook stellen dat het in 99% van de gevallen goed gaat.”

Omdenken betekent voor de Safety Safari ook dat je de onderzoekmethoden door een andere bril moet bekijken: “Als je wilt weten hoe een goed huwelijk werkt moet je niet naar het aantal scheidingen kijken, maar naar mensen die 40 jaar of langer bij elkaar zijn. Die kennen het geheim.”

Verder vinden Jan en Jos het een slecht idee wanneer een veiligheidskundige de hele dag maar bezig is met ‘gevaar, onveiligheid en ongelukken’. “Daar word je niet vrolijk van. Er zijn op het werk ook veel dingen die buitengewoon goéd gaan. Laten we daarvan leren. Laten we die ‘best practices’ beter omschrijven en die kennis ook beter uitwisselen. Kortom; positieve veiligheid. Benut de kracht van de kudde!”

Verder lezen