Mand & plante

Ett stort steg i rätt riktning

Tio specifika produkter har förbjudits som en del av den första fasen i EU:s nya engångsplastdirektiv, som syftar till att hjälpa EU-medborgarna att ta bättre hand om miljön. På Lyreco välkomnar vi de nya reglerna och står redo med grönare alternativ för våra kunder.

Sugrör, engångsbestick, tallrikar och dryckesbägare finns alla på listan över plastprodukter som förbjöds den 3 juli 2021. Då trädde de första delarna av EU:s engångsplastdirektiv eller SUP-direktivet (Single Use Plastic) i kraft.

Syftet med SUP-direktivet är att minska mängden plastavfall och på så sätt bidra till den cirkulära ekonomin. De produkter där det enligt EU finns bättre och mer miljövänliga alternativ är alltså förbjudna med de nya restriktionerna. Det tvingar tillverkare och återförsäljare att rensa ut i sina sortiment och i stället erbjuda grönare lösningar. Ett initiativ som vi på Lyreco ser som mer än välkommet.

”Lyreco vill också ta den gröna vägen, och vi arbetar varje dag för att leverera bra, hållbara produkter och lösningar för alla arbetsmiljöer. Så naturligtvis stöder vi de förändringar och lagkrav som följer med EU:s engångsplastdirektiv”, säger Rikke Elers, Scandinavian Product Manager – Catering and Furniture.

Miljövänliga produkter på hyllorna

Hos Lyreco har vi länge haft en lång rad bättre och grönare alternativ till de nu förbjudna produkterna i vårt sortiment, och vi hjälper gärna våra kunder att hitta de bästa lösningarna för sina specifika behov. 

”Vi vill inte förstöra naturen med produkter som inte kan brytas ner. Därför uppdaterar vi vårt sortiment löpande för att alltid kunna garantera att vi har de miljövänligaste produkterna tillgängliga för våra kunder”, säger Rikke Elers. 

Idag är alla bestick i vårt sortiment av trä istället för plast, och alla tallrikar och muggar har bytts ut mot miljövänligare alternativ.

Krav på märkning

Förutom förbudet i engångsplastdirektivet mot de tio specifika plastprodukterna, har det även kommit nya och striktare regler för märkning av produkter. Det ska bli tydligare för konsumenten om en produkt innehåller plast och därför inte får kastas i avloppet eller i naturen. 

”Vi engagerar oss mycket för att stödja den gröna utvecklingen, och säkerställer att våra tillverkare följer de märkningskrav som nu gäller med EU:s engångsplastdirektiv. Lyreco strävar alltid efter att göra de grönaste valen, och ett av våra stora mål är att omvandla företaget till cirkulär ekonomi inom 2025”, avslutar Rikke Elers, Scandinavian Product Manager – Catering and Furniture.