Nye medarbeidere får 20 m2 skog - Coverbillede

Nya medarbetare får 20 m2 skog

Nyanställda på Lyreco får inte längre en färgsprakande bukett under sin första dag på jobbet. De får i stället ett bevis på 20 m2 av den närliggande skogen Lerbjerg.

Första dagen på en ny arbetsplats innebär för väldigt många en välkomstbukett på skrivbordet. Framöver blir kutymen dock en annan för nyanställda på Lyreco, för i stället för rosor, dahlia och gerbera får de nu ett certifikat om 20 m2 skog.

Lyreco har i samarbete med Den Danske Naturfond sponsrat 4 166 kvadratmeter öronmärkt skog i Lerbjerg, som ligger nära företagets huvudkontor i Roskilde. Skogen är nu tillgänglig för offentligheten och ska samtidigt skapa bättre villkor för utrotningshotade djurarter. Ett projekt som känns självklart för Lyreco att stöda, menar ledningen.

”Det faller helt naturligt i linje med den hållbarhetsresa vi på Lyreco genomgår. Väldigt många av våra arbetsmetoder utvärderas på nytt ur ett perspektiv om hur vi kan bidra ännu mer till den gröna omställningen. Här finns det möjlighet att stöda naturen och Lerbjerg skog är ett fullkomligt naturligt steg”, säger Michael Baun Christensen, Managing Director på Lyreco. 

Lerbjerg Skov Jesper Edvardsen (16).jpg

Foto: Jesper Edvardsen 

Michael Baun Christensen - Managing Director Scandinavia

Ett naturligt steg i arbetet mot ökad hållbarhet i hela organisationen

Michael Baun Christensen
Managing Director, Lyreco Scandinavia

Hållbarhet handlar om mer än CO2

Den Danske Naturfond har köpt hela Lerbjerg skog, motsvarande ett område på 1 180 000 kvadratmeter vild natur. Produktion och skogsbruk stoppas och ursprungliga skogsmyrar och skogsängar ska återställas. Detta för att bättre vårda de utrotningshotade djurarter som lever i området och skapa nya lokala möjligheter till storslagna naturupplevelser.

Det var gruppen ”Den gröna kommittén” på Lyreco som letade efter möjligheter att stärka företagets gröna profil internt och externt, som tog reda på möjligheten att bli samarbetspartner med Den Danske Naturfond om Lerbjerg skog. Kommittén ansåg att det var en självklarhet att hitta ett grönare alternativ till den klassiska buketten. Men det är viktigt att det görs ordentligt och att det inte bara blir ett ”mediastunt”.

Nye medarbejdere får 20m skov - Grønomstilling - WSYWIG3

Foto: Jesper Edvardsen 

Victor Bjarnesen

När vi diskuterade de olika alternativen till buketten var skydd av vild natur ett bra ställe att börja på. Den biologiska mångfalden är under extrem press och behöver varenda kvadratmeter vi kan ge

Victor Bjarnesen
Quality and Sustainability Project Manager, Lyreco Danmark

På företagsutflykt med biolog

Den utrotningshotade hasselmusen och ängspärlemorfjärilen är några av de djur och växter som finns i området och som nu får bättre levnadsvillkor i Lerbjerg skog. Utöver det redan sponsrade området kommer Lyreco framöver också att donera belopp till konkreta projekt i skogen såsom uppförandet av ett vindskydd åt de som besöker skogen.

Det är enligt Victor Bjarnesen helt essentiellt att det är nära till skogen från Lyrecos huvudkontor eftersom projektet kommer att få stor betydelse för kollegorna framöver. Anställda får bland annat möjlighet att ge sig ut på utflykt i området tillsammans med en biolog och uppleva naturen på nära håll. De kan också ge sig ut i skogen på egen hand eftersom den nu är öppen för allmänheten.

Det här är en åtgärd som får stort stöd av Managing Director, Michael Baun Christensen.

Foto: Jesper Edvardsen

Hasselmus
Michael Baun Christensen - Managing Director Scandinavia

Det säger mycket om ett företags profil att man arbetar med hållbarhet och gröna åtgärder. Lyreco är ett progressivt företag som vill genomgå konstant utveckling och förbli relevant. Det visar vi bland annat genom vårt partnerskap om Lerbjerg skog

Michael Baun Christensen
Managing Director, Lyreco Scandinavia

Läs mer