Solopgang header

Gå på semester med ro i sinnet

Här får du 10 konkreta tips för att stänga av helt från arbetsuppgifter och att göra-listor, så att du i stället kan njuta av en stressfri semester med benen i vädret.

Äntligen knackar sommarsemestern på dörren, och för många betyder det en välbehövlig paus från kallelser till möten, brådskande mejl och långa att göra-listor. Eller gör det?

För om du inte kan koppla av från brådskande arbetsuppgifter och tillåter dig själv att ta ledigt, kan semestern i stället präglas av stress och dåligt samvete.

”Det är verkligen viktigt att du kan stänga av allt ordentligt innan semestern börjar. Det innebär bland annat att du skapar överblick över saker och ting och kan ge dina kollegor en bra överlämning. Det ger ro i sinnet och en smidigare övergång från den hektiska vardagen till semesterläge”, säger Kristina Kæmpe, People & Culture Business Partner på Lyreco.

wysiwig_1_calender.jpg

Släpp ambitionen om ett rent skrivbord

Om du ska avsluta på ett bra sätt är det viktigt att skapa en överblick över dina arbetsuppgifter och framför allt prioritera dem i sådant som måste lösas före semestern och sådant som kan vänta. Enligt Kristina Kæmpe ska du framför allt tänka på att dra ner på dina egna ambitioner att komma ner till botten av uppgiftshögen och lämna ett rent skrivbord. Hon nämner också vikten av att avinstallera alla arbetsrelaterade appar under semestern eller åtminstone stänga av aviseringarna. 

Kristina Kæmpe

Du kan inte uppnå allt. Ett bra tips är att i stället lägga in de uppgifter som kan vänta i kalendern tills du kommer tillbaka från semestern. På så sätt har du kontroll över att göra-listan och kan med gott samvete stänga av hjärnan och koppla av

Kristina Kæmpe
People & Culture Business Partner

Fasta ramar är vägen framåt

Är du en av dem som inte helt kan stänga av arbetet under semestern? Då rekommenderar Kristina Kæmpe att du sätter upp några fasta ramar före semestern beträffande hur och när dina kollegor och din chef kan kontakta dig under semestern.

”Det ger ett lugn att veta att du exempelvis kollar e-posten kl. 12 två gånger i veckan. På så sätt slipper du dåligt samvete och behöver inte vara redo hela tiden för att inte missa några viktiga meddelanden”, säger hon.

Semestern handlar om dig

Kom ihåg att semestern handlar om dig. Använd den förnuftigt och kom ihåg att koppla av helt så att du är redo för vardagen, som alltför snabbt slår till igen med möten, arbetsuppgifter och planering.  

Hængekøje
Kristina Kæmpe

Det är viktigt att du tänker på vad som är viktigast i livet för just dig. Fokusera på det och använd din energi där under semestern, så att du laddar batterierna och får din välbehövliga sinnesfrid

Kristina Kæmpe
People & Culture Business Partner

10 tips för en lugnare start på semestern

 

 

  1. Skaffa en överblick och prioritera vilka uppgifter som måste lösas före semestern. Lägg in resten i kalendern tills du kommer tillbaka.  
  2. Stäng av aviseringar eller avinstallera arbetsrelaterade appar.
  3. Om du inte kan stänga av helt, sätt upp tydliga ramar för dig själv och dina kollegor om när och hur länge du kommer att vara online.
  4. Städa i inkorgen och lägg de mejl du måste titta på före semestern i en särskild mapp så att du får överblick.
  5. Ställ in autosvar på din e-post och kom överens med kollegor som du kan hänvisa till medan du är borta.
  6. Ta den sista arbetsdagen hemma, om det går. Då får du ro att städa upp bland uppgifter, mejl och att göra-listor.
  7. Använd din sista arbetsdag på att planera din första dag efter semestern. Planen kan fungera som en extra hårddisk till din hjärna så att du kan fokusera på att stänga av.
  8. Håll förmiddagen på din första arbetsdag fri så att du i lugn och ro kan kontrollera mejl och nyheter och inte behöva göra det kvällen före.
  9. Lämna din Lyreco-kod till en kollega för att slippa störas i onödan om det behöver beställas nya varor.
  10. Markera övergången från arbete till semester så att du kan checka ut med den rätta semesterkänslan i magen. Baka en kaka, säg trevlig semester via Teams till de närmaste kollegorna eller packa undan hemmakontoret helt och hållet.

 

Och sedan återstår nog bara att önska dig en riktigt fin semester – du har förtjänat den!