safety workwear PPE

Hogyan válasszunk munkaruhát télre

A száraz időjárás, az alacsony hőmérséklet és a rövidebb nappalok nemcsak hangulatunkra és egészségünkre, hanem a munkahelyi biztonságra is hatással vannak. A téli PPE-nek ezért több specifikus paraméternek is meg kell felelniük. A munkaruházatnak biztosítania kell az alkalmazuottak kényelmét, melegítenie, és védnie kell őket nemcsak az időjárási viszonyoktól, hanem a biztonsági kockázatoktól és a munkahelyi balesetektől is. 

Milyen anyagokat válasszunk a vásárlás során? Milyen követelményeket kell figyelembe venni a választás során?

Olvasson tovább, és választ kap ügyfeleink leggyakrabban feltett kérdéseire. 

safety clothes winter ppe

Válassza a minőséget

Válasszon minőségi munkaruhát a hideg időjáráshoz az alkalmazottak igényeinek és a munkahely jellegének megfelelően. Kínálatunkban olyan ismert márkák termékeit találja, mint az Ardon, Delta Plus és Portwest.

Milyen munkaruhára van szüksége egy alkalmazottnak télen? 

A téli munkaruházatnak meg kell védenie a munkavállalót a hipotermiától vagy a fagysérülésektől, ugyanakkor elegendő mozgásszabadságot kell biztosítania számára.  

Az alapfelszereltséghez tartozik természetesen a kiváló minőségű fehérnemű vagy a nedvesség- és izzadságelvezető, hőszabályozó tulajdonságokkal rendelkező termikus fehérnemű.  

A munkaingeket, munkamellényeket és munkapulóvereket az időjárási viszonyoknak megfelelően kell rétegezni. Az alapfelszereltséghez tartozik egy polár pulóver vagy polár mellény. Jó szigetelő tulajdonságai miatt a polárszövet különösen kedvelt anyag a hideg időben. 

winter jacket

A hőszigetelt overál, a hőszigetelt munkanadrág vagy a vízálló nadrág az alapfelszerelés része. A hideg hónapokban minden szabadban mozgó alkalmazott ruhatárába kötelező a minőségi téli munkaköpeny vagy munkakabát. Ezek a leginkább igénybe vett ruharétegek. Éppen ezért rendszerint különböző anyagokból készülnek, eltérő funkcionális tulajdonságokkal, például vízállósággal vagy láthatósági követelményekkel fényvisszaverő elemek formájában.   

ppe winter clothes

Tippünk: Öltözzön fel rétegezve!

A rétegezés lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy öltözetükhöz szükség szerint hozzáadjanak vagy eltávolítsanak egyes ruharétegeket, például amikor a hőmérséklet vagy a tevékenység intenzitása megváltozik. Lehetőség szerint válasszunk ún. funkcionális anyagból készült vékonyabb öltözetet. 

A téli munkaruha anyaga

  • A pamut az egyik legnépszerűbb anyag, mert erős, tartós, ugyanakkor kényelmes és kellemes tapintású. A pamut képes felszívni a nedvességet, például az izzadságot.  

  • A polár (fleece) lényegében 100% poliészter. Ez a funkcionális anyag rendkívül népszerű a hideg elleni védelemben. A különös odafigyelést nem igénylő anyag melegíti viselőjét, kellemes tapintású és nagyon kényelmes. 

delta plus brighton2 fleece jacket
  • Az elasztán olyan anyag, amely lehetővé teszi, hogy a munkaruha megtartsa formáját annak ellenére, hogy teljesen alkalmazkodik a test mozgásához. Gyakran találkozhatunk az elasztánnal pamuttal kombinálva, ami kellemesebbé, kényelmesebbé teszi a ruhadarabot, ugyanakkor megőrzi az elasztánra jellemző funkciókat - gyors száradást, a ruha formájának stabilitását, testközelségét. 

  • A poliészter az egyik legkedveltebb anyag a téli munkaruha gyártásában, mert ellenáll a külső időjárási hatásoknak, erős és képes megtartani a hőt. A poliészterre jellemző az alakstabilitás, az anyagöregedésnek vagy az UV-sugárzásnak való nagy ellenállás, valamint a egyszerű karbantartás. 

delta plus orsa softshell jacket 2 in 1 ppe
  • A softshell egy rendkívül könnyű és egyben erős anyag, melyet szélállóság és légáteresztő képesség jellemez. Az anyagot a dolgozók elsősorban rugalmassága és mozgás közbeni kényelme miatt kedvelik.   

Téli védőkesztyű

A foglalkozási veszélyek a hideg hónapokban sem szűnnek meg, ezért a dolgozók kezét továbbra is védeni kell tőlük.  

A hideg elleni védőkesztyűknek meg kell felelniük az EN 511 szabványnak, amely kimondja, hogy a kesztyűknek meg kell védeniük a kezet a konvekciós és érintkezési hidegtől -50 °C-ig.  

Hidegálló kesztyűt fognak használni azok a dolgozók is, akik hideg időben nem mozognak kint a szabadban, hanem hideg helyiségekben végzik munkájukat, például az élelmiszeriparban hűtőkamrákban.

PPE Business Development Manager

Ha az alkalmazottak nedves környezetben dolgoznak, vagy jeges felületekkel vagy tárgyakkal érintkeznek, akkor mindenképp javaslom a tenyéren és az ujjakon érdes felületű kesztyűt.

Marek Špidra
PPE Business Development Manager

A hideg elleni védőkesztyűk típusai  

Válasszon kesztyűt az elvégzett tevékenység típusának és a maximális hidegnek megfelelően, amelynek a munkavállaló ki van téve. Az alacsony hőmérséklet jelentősen befolyásolja az anyagok mechanikai tulajdonságait, amelyek merevebbé és egyben törékenyebbé válnak. 

  • A teljesen mártott kesztyűk, vagyis a teljes bevonatú kesztyűk védelmet nyújtanak a hideg és a nedvesség ellen, ugyanakkor számos munkahelyi kockázat ellen is. Többnyire szövet (pamut, nylon, lycra, elasztán, kevlár, poliészter, üvegszál, akril) vagy ezek keverékéről és bevonóanyag (gumi, latex, PU, ​​nitril) kombinációjáról van szó. 

  • A félig mártott kesztyűk azok, amelyek csak a tenyéren és az ujjbegyeken, vagy legfeljebb ¾-ig vannak bevonva.  Különösen a téli hónapokban kívánatos a bevonat érdesítése, főleg ha az alkalmazottak nedves és fagyott tárgyakkal dolgoznak.  

 

Téli védőkesztyű kiválasztása

layering of clothes ppe

Fejvédelem télen

Tudott arról, hogy a legtöbb ember a fején keresztül testhőjének akár 10%-át is elveszíti ? 

A beépített kapucni segít megtartani a meleget extrém körülmények között is. A kötött, vagy a gyapjú sapka hőkomfortot biztosít az alkalmazottak számára akkor is, ha a hőmérséklet jelentősen nulla alá süllyed. 

Olvasson tovább