Papir stiklinger

Aarhus Kommune har sat gang i en grøn bølge

Med Lyreco som partner har Aarhus Kommune taget grønne initiativer både når det gælder antallet af print, papiret de printer på og antallet af leveringer.

En CO2-besparelse svarende til to gange rundt om jorden 

Aarhus Kommune har netop igangsat et skifte til 75 g kopipapir i stedet for det nuværende 80 g i hele Kommunen. Det betyder en besparelse årligt på omkring 8,5 tons CO2 svarende til ca. 82.000 km eller to gange rundt om Jorden i bil. Økonomisk har det også en effekt med en besparelse på 107.000 kr. Et ekstra plus er, at test har vist, at kvalitetsmæssigt kan det hverken ses eller mærkes, at man har skiftet til det nye 75 g papir.

Selvom kopipapir er en af de mindre poster CO2-mæssigt, så kan vi godt være stolte af dette skridt. Det viser, at det gør en forskel for klimaet, at vi byder ind med gode ideer og undersøger effekten af dem ”, udtaler Mette Rich, der er kontraktansvarlig i Indkøb og Udbud i Aarhus Kommune.

Fremover vil vi kunne reducere CO2 yderligere og samtidig minimere affaldsmængden. Det sker, når kopipapiret kan leveres i multibokse med 2.500 stk. løse ark i stedet for som nu, hvor papiret kommer med 500 stk. emballeret i hver sin pakke. Leverandøren er i gang med en løsning på opfordring fra Mette Rich i Indkøb og Udbud. 

 

Kraftigt fald i antallet af print

Fra 2012 til 2021 er der sket et fald på ca. 40% i antallet af print i Aarhus Kommune. Antallet af print har været støt faldende, men coronahjemsendelserne og den større grad af hjemmearbejde efterfølgende har sat yderligere fokus på det papirløse kontor.

Når vi vælger at printe mindre, har vi heller ikke længere brug for lige så mange printere. Hverken fællesprinterne eller de småprintere, der findes på flere kontorer. Både ud fra et økonomisk og klimamæssigt synspunkt er det derfor også et område, der er ved at blive set nærmere på.

Aarhus Kommune i front

Lyreco peger på Aarhus Kommune som en first mover, når det kommer til at tage klimainitiativer. Det skete fx i 2019, hvor det blev besluttet, at Lyreco fremover kun skulle levere 1 gang pr. uge. Reduktionen af antallet af leveringer har resulteret i en besparelse på ca. 9 tons CO2 pr år, hvilket svarer til 3,9 gange rundt om jorden i en Airbus A350-900.

Kort efter Aarhus Kommune skar ned på antallet af kontorartikelleverancer valgte Aarhus Universitet, VIA University College og Haderslev Kommune at kopiere initiativet. Et lille, men godt eksempel på den fordel det giver klimamæssigt, når vores kunder er åbne for at koble sig på hinandens fremskridt.

Multifunktionspapir 75 g

Skal du med?

Er du og din virksomhed også på en grøn rejse? I kan også få et fremragende resultat med mindre ressourceforbrug ved at skifte til 75 g papir ligesom Aarhus Kommune.

Tjek vores udvalg af multifunktionspapir, hvor du opnår samme kvalitetsprint som med standardpapir på 80 g, men forbruger mindre træ, vand og energi.

Multifunktionspapir 75 g