312411.jpg

Henkisen työhyvinvoinnin ABC

Työhyvinvoinnista puhuttaessa keskitytään usein enemmän sen fyysiseen puoleen, vaikka psyykkinen hyvinvointi tarvitsee yhtä lailla huolenpitoa. Ihmisen keho ja mieli vaikuttavat toinen toisiinsa, joten keho saattaa joskus oireilla myös psyykkisistä syistä. Jos vaikkapa pääkipu vaivaa työpäivän aikana usein, mutta työergonomia on viimeisen päälle kunnossa, voi syy löytyä psyykkisistä kuormitustekijöistä, kuten stressistä. Onneksi mielen kuormitustekijöitä voidaan välttää ja mielenterveyttä parantaa melko yksinkertaisin keinoin. 

Huolehdi itsestäsi kokonaisvaltaisesti 

Itsestään huolehtiminen on Suomen Mielenterveys ry:n mukaan keskeinen tapa vahvistaa mielenterveyttä – myös töissä. Huomio kannattaakin kiinnittää aluksi perusasioihin, kuten ruokavalioon, liikuntaan, palautumiseen ja uneen. Älä kuitenkaan painosta itseäsi muuttumaan terveyden perikuvaksi yhdessä yössä, vaan pyri tekemään parannuksia itsellesi mielekkäällä tavalla. Vaihda kahvitauoilla pulla hedelmään, aloita työkavereiden kanssa yhteinen liikuntaharrastus tai lue iltaisin kiinnostavaa kirjaa TV:n katsomisen sijaan.

2112312fe.jpg

Sosiaalinen tuki helpottaa surua ja voimistaa iloa 

Työkavereilta saatu liian vähäinen tuki on TTK:n mukaan yksi yleisimmistä työn riskitekijöistä mielenterveydelle. Vaikka emme voikaan aina vaikuttaa siihen, kenen kanssa työskentelemme, kannattaa työkavereihin tutustua avoimin mielin. 

Töissä onnistumiset tuntuvat paremmilta ja haasteista ylipääseminen on helpompaa, kun voi tukeutua ja jakaa omia fiiliksiä yhdelle tai useammalle kollegalle. Yhtä tärkeää on myös työpaikan ulkopuolinen tuki – ole siis yhteydessä myös ystäviin ja perheeseen kiireisinäkin aikoina.

12321231qw.jpg

Tee asioita, joista nautit 

Töissä mielenterveyttä tukee etenkin mielekkääksi koettu työ eli työ, joka vastaa omaa osaamista, mahdollistaa uuden oppimisen ja kehittymisen sekä antaa sopivasti haastetta luomatta liikaa paineita. Työn kanssa yhtä paljon painoarvoa on sillä, mitä työntekijä tekee vapaa-ajallaan

Arkiaskareiden ohella aikaa tulisikin jättää myös harrastuksille ja asioille, joista nauttii. Itselle mieleinen aktiviteetti – oli se sitten maalaaminen, viulun soitto tai seinäkiipeily – vie ajatukset pois murheista, tuo onnistumisen tunteita ja kohottaa itsetuntoa. Edellisenä työpäivänä tapahtunut kömmähdyskin unohtuu hetkessä, kun tekee jotain, joka saa hyvälle tuulelle. 

Hae rohkeasti apua 

Jos mielenterveytesi on koetuksella, hae apua matalalla kynnyksellä. Älä jää odottamaan, ettet pärjää omin avuin, vaan käänny työterveyden tai julkisen terveydenhuollon puoleen. Mitä aiemmin mielenterveyteen liittyvät ongelmat saadaan selville, sitä helpommin ja nopeammin niihin saa tehokasta apua.

Sanna-Bio.png

 

Sanna Kuusakoski

GUEST WRITER