ukraina

Matkalla Ukrainaan - rekallisia inhimillisyyttä

On 23. toukokuuta, maanantaiaamu. Hyvinkäällä sijaitsevan varaston pihasta aloittaa matkansa tavalliselta näyttävä rekka, kyydissään kymmeniä erikokoisia ja -näköisiä pahvilaatikoita. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikä tahansa rekkalasti. Pahvilaatikoiden sisällä on lääkkeitä, ruokaa sekä valmiita settejä koulu- ja hygieniatarvikkeita, lähdössä suorinta tietä kohti Ukrainan kriisialueita.

Tämä on 21. samasta paikasta matkaan lähtevä rekkalastillinen tarvikkeita. Sen aikaansaamiseksi on tarvittu yritysten, yhdistysten ja yksityishenkilöiden lahjoitusten lisäksi vapaaehtoistyölle aikansa omistaneita ihmisiä. Voin paljastaa jo tässä vaiheessa, että hieltä tai kyyneliltä ei ole säästytty.

ukraina

Suuritöisen ja arvokkaan hyväntekeväisyystoiminnan on mahdollistanut vuonna 1997 perustettu Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry (UYS). Yhdistyksen tavoitteena on yhdistää ja edustaa Suomessa asuvia ukrainalaisia. Sodan aikana järjestön toiminnan merkitys on korostunut, sen toimien usean ukrainalaisperheen tukipilarina. Järjestön kautta sotaa paenneiden ukrainalaisten on mahdollista saada humanitaarista apua esimerkiksi tukipuhelimen, työllistymisavun sekä lahjoitusten muodossa.

Tavoitimme haastateltavaksi UYS:ssä työskentelevän Sergiy Shevchenkovin. Hän vastaa lahjoitusten koordinoinnista Ukrainaan ja lähialueille. Sergiy on tehnyt vapaaehtoistyötä neljä vuotta ja tälläkin hetkellä käyttää suurimman osan vapaa-ajastaan vapaaehtoistoiminnan parissa, oman palkkatyönsä lisäksi.

Sergiy kertoo tämän olleen päivän toinen haastattelu. Ihmiset ovat kiinnostuneista järjestön toiminnasta ja avun tarjoamisesta. Monia myös kiinnostaa Ukrainan kriisialueiden nykytilanne. Sergiy on ollut henkilökohtaisesti mukana kriisialueille matkanneissa rekkakuljetuksissa. Hänen muistellessa matkoja, nousevat tunteet pintaan. Ihmisten suru ja epätoivo on painunut syvälle Sergiyvin mieleen. Eritoten se, miten kriisikohteissa ihmiset ovat pystyneet osoittamaan inhimillisyyttä kaikesta kokemastaan huolimatta, ja täysin odottamattomissa tilanteissa.

Eräs Sergiyn mieleen painunut tilanne tapahtui, kun ensimmäiset Ukrainan pakolaiset saapuivat Suomeen. ”Meitä vastaan tuli perhe, joille yritimme tarjota kaikkea mahdollista, mitä varastostamme sillä hetkellä löytyi. He eivät ottaneet vastaan tavaroita ja kieltäytyivät jopa tarjoamastamme kyydistä. Kun perhe oli jatkamassa matkaa, he kääntyivät ympäri ja kysyivät varovasti ohimennen piilolinsseistä. Vastasin, ettei meillä valitettavasti ole sellaisia juuri tällä hetkellä, kunnes kävi selville, että he eivät tarvinneetkaan itse piilolinssejä vaan palan paperia, jotta perheen poika saisi piilolinssit silmistään pois. Tarjosin hänelle saman tien isoa pakettia nenäliinoja, mutta he ottivatkin paketista vain muutaman nenäliinan ja antoivat paketin takaisin. Perheen äiti sanoi, että tämä on tarpeeksi heille ja käski minun säästää loput sellaiselle, joka niitä oikeasti tarvitsee. Jäin paikalleni seisomaan hölmistyneenä. Oloni oli siinä vaiheessa, kuin olisin varastanut jotain.”

Sergiyn mielestä vapaaehtoistyössä on parasta, kun pääsee auttamaan ihmisiä mahdollisimman konkreettisesti. Hän on aikoinaan työskennellyt johtotehtävissä. Tämän vuoksi myös järjestön varastotoiminnan johtamiseen siirtyminen oli luonnollista. Vapaaehtoistyön johtamisessa on kuitenkin omat haasteensa. Päätökset on tehtävä nopeasti ja johtamisen tulee olla erityisen inhimillistä. Ihmiset käyttävät rajallista vapaa-aikaansa tärkeän asian puolesta ja tekevät työtä vapaaehtoisesti. Arvostus on ensisijaisen tärkeää.

 

Ihmisten auttaminen etusijalla

Hyväntekeväisyystoiminta on tärkeä osa myös Lyrecon yrityskulttuuria. Olemme harjoittaneet hyväntekeväisyystoimintaa jo vuodesta 2008. Toiminnan merkittävin muoto on Lyreco for Education -ohjelma, jonka missiona on, että kaikilla lapsilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet kouluttautumiseen, myös köyhimmissä maissa. Mahdollistaaksemme mission toteutumisen, teemme kaikissa Lyreco-maissa vuosittain erilaisia varainhankintatoimia.  Tähän päivään mennessä Lyreco on tukenut yhteensä kolmella miljoonalla eurolla kuutta eri maata, 328 koulua ja 115 000 ihmistä.

ukraina

Ukrainan sota koskettaa meitä kaikkia. Siksi olemme halunneet tehdä oman osamme auttaaksemme. Lyreco konserni ja Lyrecon  koko henkilökunta on osallistunut CARE:n kautta kanavoituun apuun rahalahjoituksin. Tavaralahjoitukset on kanavoitu Lyrecon Puolan tytäryhtiön kautta suoraan kriisialueelle. Lisäksi Lyreco Suomi on lähettänyt UYS:n kautta valikoimastamme löytyviä tavaroita suoraan kriisialueille: työvarusteita, hygienia- ja puhdistustarvikkeita, pattereita, taskulamppuja ja koulutarvikkeita. Tavaralahjoitusten osalta yhteistyötä kanssamme on tehnyt Paperipiste, joka on lahjoittanut koulutarvikkeiden mukana vihkoja ja lehtiöitä ukrainalaislapsille.

ukraina

Apu löytyi harrasteryhmän kautta

Jotkut työntekijöistämme ovat auttaneet vielä henkilökohtaisemmalla tasolla. He ovat mahdollistaneet Suomeen tulleille ukrainalaisille asuinpaikan sekä tukeneet heitä työllistymisessä. Tästä eräänä esimerkkinä on yrityksemme kehitysjohtaja Pasi Vesterinen, joka auttoi harrastuksensa kautta tutuksi tullutta ukrainalaisperhettä yhdessä muiden harrasteryhmäläisten kanssa. 

pasi ukraina

Pasi tutustui ukrainalaisperheen isään Alexiin aikoinaan radioamatööriryhmän kautta. Ryhmän kautta hän pitää yhteyttä ihmisiin eri puolilla maailmaa. Saatua tiedon Alexin tilanteesta, Pasi sekä muut radioamatööriryhmäläiset ryhtyivät heti toimeen auttaakseen ystäväänsä hädässä.

Ennen kuin Alex ja hänen perheensä pääsivät lopulta Suomeen turvaan, he viettivät kuukauden pommisuojassa alkeellisissa olosuhteissa. Kun Alexin vaimo Sasha ja heidän poikansa Daniel vihdoin pääsivät Suomeen, jäi Alex vielä kuukaudeksi Ukrainaan. Kuukauden jälkeen myös Alex pääsi erikoisluvalla perheensä luo. Tähän mennessä radioamatööriryhmä on järjestänyt Alexille ja hänen perheelleen kalustetun asunnon Kirkkonummelta sekä tukenut heitä taloudellisesti uuteen alkuun Suomessa.

Nyt perhe voi hyvin. 19. huhtikuuta koettiin jälleen tunteellinen hetki, kun Daniel pääsi aloittamaan koulun Suomessa 18 muun ukrainalaislapsen kanssa. Perheen äiti Sasha opiskelee tällä hetkellä ahkerasti kahta uutta kieltä ja molemmat vanhemmat etsivät aktiivisesti töitä Suomesta.

Miten sinä voit auttaa yrityksenä tai yksityishenkilönä?

Avun tarve ei ole vielä ohitse. Nyt jos koskaan on tärkeää auttaa. Sergiy mainitsee, että tällä hetkellä tarpeellisia tarvikkeita kriisialueilla ovat siivousvälineet, hygieniatarvikkeet, lääkkeet, ruoka, paristot ja koulutarvikkeet. Useassa tapauksessa helpoin tapa yrityksille on lahjoittaa tarvikkeita suoraan omasta valikoimastaan, mikäli kuvaukseen sopivia tarvikkeita löytyy. UYS on saanut yritysten kautta esimerkiksi varastopaikkoja lahjoitusten pakkaamista varten.

Myös konkreettinen apu on tarpeen ja hyväntekeväisyystoimintaan on mahdollista osallistua eri yhdistysten kautta. UYS:llä työskentelee tällä hetkellä satoja ihmisiä erilaisissa työtehtävissä oman osaamisen mukaan, esimerkiksi varastolla, viestinnässä ja kuljetuksessa. Osa työskentelee päivittäin, toiset auttavat satunnaisesti. Pääosin vapaaehtoistyötä tekevät ovat ukrainalaisia, mutta kaikki kansalaisuudet ovat tervetulleita. Varsinkin sodan alkaessa UYS on saanut merkittävästi lisää apukäsiä myös muiden EU-maiden kansalaisilta, kuten saksalaisilta ja puolalaisilta.

UYS:n sekä monien muiden järjestöjen, kuten CARE:n ja Unicefin, kautta on mahdollista tukea ukrainalaisia tavaralahjoitusten lisäksi myös rahalahjoitusten muodossa. UYS:n kautta tehtyjä rahalahjoituksia käytetään erityisesti lääkkeiden, välineiden ja sairaalalaitteiden hankintaan.

Kaikenlainen soveltuva apu on erittäin tervetullutta.

ukraina lahjoitus