A worker is sorting Lyreco products

Ellátási lánc

Gyártói auditok és programok a beszállítói tevékenység javítása érdekében

Fenntartható és etikailag előnyben részesített ellátási bázist hozunk létre, amely növeli a Lyreco ügyfelek versenyképességét, innovációját és sikerét.

A munkahelyi ellátás egyik első forgalmazójaként a világon a Lyreco külön felelősséggel tartozik annak biztosításáért, hogy a beszállítók üzleti magatartása megfeleljen a társadalmi, etikai, környezeti és jogi szempontoknak.

Ezért vált az ellátási lánc a Lyreco 2019–2025 közötti társadalmi felelősségvállalási stratégia dedikált alapelvévé.

Cél: 

Azért, hogy ügyfeleinknek mindig a legjobb ár-érték arányt biztosítsuk a termékek és megoldások, valamint a fenntarthatóság és az etika szempontjából az ellátási láncban.

sdg 8 120 px

Az ENSZ fenntartható fejlődési célja, amelyhez hozzájárulunk. 

sustainability

ELLÁTÁSI LÁNC - KULCSFONTOSSÁGÚ MUTATÓK

evaluation sustainability

3,32/5

Szállítói fenntarthatósági pontszám

A beszállítói fenntarthatósági értékelés a Lyreco beszállítói teljesítményjavító program keretében évente kerül értékelésre, figyelembe véve a csoport összes beszállítóját. Az 1 jelenti a legjobb pontszámot.

AWARENESS PROGRAMME

22

Tudatossági akció és program

A beszállítókkal szervezett események vagy találkozók a CSR-rel kapcsolatban, csoportos és helyi szinten.

FŐBB INTÉZKEDÉSEK

 

 1. A szállító fenntarthatóságának és etikájának értékelése.
 2. Utánkövetés a szállítóval egyetértésben.
 3. Oktatási és tudatossági beszállítói információk.
 4. Belső oktatás és tájékoztatás.

ETIKA ÉS FENNTARTHATÓSÁG AZ ELLÁTÁSI LÁNCBAN

back to work suppliers consolidation

Gyártói ellenőrzések és fejlesztési program

A Lyreco a saját márkájú termékek széles körét fejlesztette ki. Most már több mint 1500 terméket kínálunk ügyfeleinkek.

A munkahelyi kellékek világszerte vezető forgalmazójaként a Lyreco külön felelősséggel tartozik annak biztosításáért, hogy a beszállítók üzleti magatartása  megfeleljen a társadalmi, etikai, környezeti és jogi szempontoknak.

A felelősség és fenntarthatósági normáink folyamatos betartásának biztosítása érdekében a csoport QSS csapata évente és közvetlenül a helyszínen ellenőrzi gyártási partnereinket, különös tekintettel a kockázati országokra*. 2019 szeptemberében a Lyreco-nak sajnos feketelistára kellett tennie egy csoport beszállítóját egy be nem jelentett ellenőrzés eredményeként.

Lyreco audit keretrendszer
Belső és külső normáink és irányelveink

2013-ban a Lyreco a SEDEX-et és a BSCI-t választotta mérvadónak a Lyreco márkájú termékeket gyártói társadalmi elszámoltathatóságának ellenőrzéséhez.

SEDEX SMALL

A SEDEX tagok etikai kereskedelmi ellenőrzésének (SMETA) 4 pillére: Munka, egészség és biztonság, környezetvédelem és üzleti etika.

A SEDEX a világ legnagyobb együttműködési platformja, amely megosztja az ellátási láncok felelős beszerzési adatait, amelyet több mint 43 000 tag használ 150 országban.

BSCI

BSCI – A Business Social Compliance Initiative egy vezető ellátási lánc-menedzsment rendszer, amely támogatja a vállalatokat a társadalmi megfelelés iránti törekvésükben és a globális ellátási láncuk gyárainak fejlesztésében.

 • A Lyreco saját márkájának összes terméke.
 • Erőforrások a Lyreco Group számára, annak 16 leányvállalatának, köztük az Intersafe-nek (2019 óta).
 • 59 gyártó és beszállító.
 • Alvállalkozók a 3. szintig.
audit suppliers tiers
 • Válságügyi cselekvési terv
 • Beszerzési politika
 • Beszállítói etikai kódex
100%-ban

Lyreco márkájú termékeket gyártó, vagy közvetlenül a Lyreconak szállító gyárak ellenőrzése 2019-ben: 49 gyár a Lyreco Group által kiválasztott termékekre és 10 gyár helyi referenciákat nyújt leányvállalataink számára.

SAFETY

Papír és egyéni védőeszközök figyelemmel kísérése

A feltörekvő országokban a felmelegedéssel összefüggésben az erdőirtással, valamint a munkával és az emberi jogokkal kapcsolatban a Lyreco átvilágítási folyamatot indított el:

 • Olyan országból származó papír, amelyre erdőirtási vád vonatkozik.
 • Kockázati országokból származó személyi védőfelszerelés (nem Lyreco márkájú és nem közvetlenül a Lyreco által forgalmazott) a társadalmi elszámoltathatóság szempontjából (pl. Malajzia, Srí Lanka, Banglades).

A SZÁLLÍTÓ TELJESÍTMÉNYÉNEK JAVÍTÁSA

 

A folyamatos fejlesztés egy olyan elkötelezettség, amelyet a Lyreco és beszállítói egyaránt megosztanak. A Lyreco csoport marketing részlege két kiegészítő mechanizmust fejlesztett ki a folyamatos fejlesztés elősegítésére, mindkét fél részéről.

 1. Beszállítói teljesítményjavító program (SPIP), amelynek értékelési táblázata négy teljesítménykritériumot fed le: versenyképesség, kategóriamenedzsment, logisztika és fenntarthatóság.
 2. A Lyreco beszállítói felmérés célja a Lyreco beszállítói irányítási folyamatának fejlesztési lehetőségeinek azonosítása volt.
people shaking hands

Beszállítói fenntarthatósági teljesítmény értékelése

2019-ben a Fenntarthatóság, amely korábban a teljesítményértékelés 20%-át tette ki, 25%-ra emelkedett, a 3 másik kritérium szintjéhez hasonlóan.

A CSR-értékelés 5 kategóriát ölel fel:

 1. a termékek környezeti tulajdonságai,
 2. a szállító társadalmilag felelős üzletének szervezése és irányítása,
 3. környezetirányítási rendszer,
 4. munkavédelmi irányítási rendszer,
 5. társadalmi felelősség, ellátási láncok és üzleti etika.

Az értékelés eredményei mellett minden szállító egyedi cselekvési tervet kap, a lehetséges előrehaladási lépésekkel együtt. Ez a program 2015 óta működik.

Olvasson tovább