man working on pc

Ergonómia a zdravé zápästia

Štatistiky uvádzajú, že každý deň opustí zo zdravotných dôvodov, spojených s ochorením z opakovaného namáhania,  svoje zamestnanie až 6 ľudí. Poškodenie spôsobené opakovaným  namáhaním (RSI) je známe aj ako porucha horných končatín a najčastejšie postihuje krk a ramená, lakte a predlaktia, ruky a zápästia. 

Bolesti, kŕčom, slabosti alebo stuhnutosti svalov, nervov či šliach, ktoré vznikajú ako dôsledok opakovaných pohybov a nadmerným používaním, sa môžete vyhnúť vďaka správnemu ergonomickému príslušenstvu. 

Cieľom ergonomických riešení je vytvoriť čo najpohodlnejšie pracovné priestory a vybavenie a tak chrániť fyzické zdravie zamestnancov. Tzv. neutrálna poloha je najvhodnejším spôsobom držania ľudského tela. 

healthy wrists

Zdravá poloha rúk pri sedení

  1. Ramená, paže, zápästia a prsty by ste mali mať opreté v neutrálnej a uvoľnenej polohe. 
  2. Počas písania by sa zápästia nemali opierať o stôl, ale mali by byť v jednej línii s chrbtom rúk. Tým sa vyhnete držaniu rúk v neprirodzenom uhle a umožní vám pohybovať rukami, aby ste dosiahli na klávesy, namiesto toho, aby ste naťahovali prsty.  
  3. Zápästia a predlaktia by mali byť podložené, preto pred klávesnicu položte penovú podložku alebo uterák. Lakte by sa počas písania nemali dotýkať opierok na stoličke. 
  4. Prsty by mali byť v jednej línii s predlaktím. Lakte by mali byť ohnuté aspoň o 90°. Bolesť a napätie spôsobené písaním na klávesnici môžete znížiť jemnejším písaním - vyhnite sa búchaniu do klávesov.  
  5. Myš umiestnite blízko ku klávesnici, aby ste sa nemuseli za ňou naťahovať. Myš držte a stláčajte zľahka. 

 

TIP: Ak vás trápi bolesť zápästia alebo predlaktia, používajte ergonomickú myš či klávesnicu. Pri ergonomickej myši nehýbete zápästím, ale iba prstom. 

 

Ergonomická myš

 

Myš je najpoužívanejším príslušenstvom pri práci na počítači. Preto pri výbere myslite nie len na dizajn, ale aj na aktívny čas a spôsob používania. Grafický dizajnér sa rozhodne skôr pre tzv. precíznu myš, kým účtovníkovi pri vypĺňaní excelovských tabuliek lepšie poslúži ergonomická myš. 

Počítačové myši môžeme rozdeliť nasledovne: 

  • Ergonomická myš zvyšuje komfort pri používaní tým, že upravuje držanie ruky, zápästia a predlaktia. 
  • Vertikálna myš je držaná v polohe “handshake“, čiže ako keby ste niekomu podávali ruku. V tejto polohe sa zápästie menej ohýba do strán a predlaktie sa musí menej otáčať dovnútra. 
  • Centrálne umiestnená myš sa nachádza priamo pred používateľom - medzi používateľom a klávesnicou. To znamená, že napätie v ramene je minimálne v porovnaní so štandardnou myšou, ktorá je umiestnená vedľa klávesnice.  
  • Presná “precízna” myš je taká, ktorú držíte iba končekmi prstov, čiže viac sa musia ohýbať prsty a zápästie ostáva v uvoľnenej polohe. Používaním presnej „precíznej“ myši predchádzate aj svalovému napätiu v predlaktiach. 

Chcem si vybrať ergonomickú myš

technology

Vedeli ste, že

v priemere každá tretia myš, ktorú v roku 2021 zákazníci na Slovensku od nás kúpili, už bola ergonomická? 

Pri výbere vhodnej počítačovej myši by ste mali myslieť predovšetkým na vaše zdravie. Strácate sa  v obrovskom množstve, typoch a veľkostiach myší? Naši špecialisti vám poradia. Kontaktujte nás! 

Ako odľahčiť tlak na zápästia?

 

Podložky pod myši s ochranou zápästia a podložky ku klávesnici s ochranou zápästia by mali byť povinnou výbavou každého ergonomického pracoviska. Podložky zmierňujú tlak na stredový nerv, čím pomáhajú predchádzať ochoreniu ako je syndróm karpálneho tunela. Zároveň zabezpečujú pohodlie a podporu pre zápästie. 

V našom sortimente si môžete vybrať podložky penové alebo gélové. Penové podložky sú pohodlnejšie, materiál je mäkký, priedušný a zároveň odolný voči opotrebeniu. Gélové podložky sú vyrobené z gélu, poskytujú pevnejšiu podporu a ľahšie sa čistia.  

  

Prezrieť podložky pod myš a ochrany zápästia

Pokračovať v čítaní